Hvilken betydning har det, hvis jeg har arealer indenfor BNBO?
Hvis du har arealer indenfor BNBO, og kommunen vurderer, at der er behov for yderligere indsats for at reducere risikoen for nedsivning af pesticider til grundvandet, kan du forvente at kommunen eller vandforsyningen vil kontakte dig angående dette for at få lavet en frivillig aftale om pesticidfri dyrkning eller anden form for ændring i arealanvendelsen, der permanent sikrer mod nedsivning af pesticider.
Nogle af de løsninger, som kan anvendes er: Skovrejsning, jordfordeling, kommune/vandforsyning køber jorden, dyrkningsaftaler om eksempelvis økologi, naturprojekter eller flytning af boring for at nævne nogle eksempler.
Vær også opmærksom på, at almindelig konventionel drift kan fortsætte, såfremt en konkret vurdering af et BNBO viser, at der ikke er behov for tiltag som pesticidfri dyrkning. Det kan eksempelvis være øget overvågning, flytning af vaskepladser eller øget beredskab i tilfælde af uheld, eksempelvis en væltet sprøjte.
Det må forventes, at de bedste løsninger i forhold til BNBO kan findes lokalt efter en konstruktiv og ligeværdig dialog mellem lodsejere, kommune og vandforsyninger. Trin ét bør derfor være, at parterne mødes og drøfter løsningsmuligheder. Flere kommuner har allerede indbudt vandforsyninger, landboforeninger og lodsejere til dialogmøder angående proces og indsats i BNBO.
Miljøstyrelsen har for at understøtte ønsket om en god proces og gode lokale løsninger ladet Kommunernes Landsforening udarbejde paradigmer, som beskriver, hvad der er ’god praksis’ for indgåelse af frivillige aftaler.
Paradigmer for frivillige aftaler om grundvandsbeskyttelse i BNBO
Fuld erstatning
Det er politisk aftalt, at der skal ydes fuld erstatning til lodsejere, der får pålagt restriktioner i BNBO. Erstatningen skal beregnes individuelt og ske på baggrund af en konkret vurdering, hvor bl.a. den hidtidige erhvervsmæssige anvendelse af arealet, markedsprisen og omfanget af de restriktioner, der bliver pålagt ejendommen, indgår i vurderingen. Der skal som udgangspunkt søges enighed mellem partnerne om erstatningens størrelse, men kan man ikke blive enige om erstatningens størrelse, fastsættes denne af den uafhængige taksaktionsmyndighed.[6]
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) ved Københavns Universitet har for Miljø- og Fødevareministeriet udarbejdet en udredningen: ”Vurdering af erstatningsniveauer i forbindelse med dyrkningsrestriktioner i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)”. I denne udredning kan du læse mere om principperne for individuel fastsættelse af fuld erstatning til berørte lodsejere. Yderligere er der samlet information om bl.a. værdisætning af jord, dyrkningsrestriktioners indvirkning på indtjeningen samt tidligere aftaler og taksationsafgørelser.[2] Heri findes også eksempler på erstatningsniveauer, som kommunen og vandforsyningen bruger som inspiration.
Læs også: Sprøjtefri BNBO – notat om fastsættelse af erstatning
Hvad skal du, som lodsejer, være opmærksom på
Erstatning i forbindelse med ekspropriation er skattefritaget, men da der som udgangspunkt ikke tages konkret stilling til, om en rådighedsindskrænkning er ekspropriation, skal der i den enkelte sag laves en konkret vurdering af, om der er tale om skattefritagelse.
Som lodsejer skal du derfor, hvis du indgår en frivillig aftale om dyrkningsrestriktioner, salg af jord o.l., være opmærksom på og sikre dig, at aftalen indgås på ekspropriationslignende vilkår, da du dermed opnår skattefritagelse / opnår fritagelse af beskatning af avancen ved et salg. Du har mulighed for at få en afklaring af de skattemæssige konsekvenser ved at bede skattemyndighederne om et bindende svar ift. din konkrete sag.[6]
Læs også: Nye vurderinger af boringsnære beskyttelsesområder - BNBO
Principsager
Landbrug & Fødevarer fører p.t. en principsag i Egedal, som vedrører erstatningsniveauet i forbindelse med dyrkningsrestriktioner i BNBO. Der foreligger endnu ikke nogen endelig afgørelse i sagen, men i nedenstående artikler kan du følge med i forløbet og læse om afgørelsen, når sagen slutter.
Egedalsagen og BNBO
Introduktion og gennemgang af sagsforløb ift. sagen om Egedal Kommunes påbud til lodsejere om forbud mod at anvende, håndtere og opbevare plantebeskyttelsesmidler inden for BNBO.
Læs også: Egedal sagen og BNBO