Kvæg

Vælg den rette sæbe og desinfektion til kvæg- og kalvestalden

Se eksempler på sæber og desinfektionsmidler, der er egnet til rengøring og desinfektion i kalve- og kvægstalde.

Tabellerne herunder viser eksempler på sæber og desinfektionsmidler, som er egnede til vask og desinfektion af kalve- og kvægstalde. Midlerne er udvalgt at Desinfektionsrådgiveren ApS ved Ove Christoffersen, der har mange års erfaring med desinfektion i landbruget. Det er dog vigtigt at understrege, at der også findes andre egnede produkter – dette er blot eksempler.

1: Sådan får du den rette koncentration af sæbe- og desinfektionsopløsningen

Vær opmærksom på, at den vejledende koncentration, der står anført i tabellen herunder, og i oversigter, du ellers vil støde på, er den koncentration, du skal blande dig frem til i den færdige brugsopløsning. Hvis du fx skal lave ca. en liter brugsopløsning på 2 %, skal du bruge 1 liter vand og 20 gram, hvis midlet er i pulverform eller 20 ml hvis midlet er i flydende form. Husk altid først vand i og derefter sæbe eller desinfektion i, når du laver en brugsopløsning.

2: Se kritisk på prisen på sæbe og desinfektionsmidler til kvægstalde

Der er stor forskel på priserne på såvel sæber som desinfektionsmidler. Og prisen afspejler ikke nødvendigvis kvaliteten. Det kan derfor godt betale sig at undersøge priser og rabatter grundigt.
Og vær opmærksom på, at det er prisen pr. liter færdig brugsopløsning, der er afgørende.

3: Søg rådgivning hvis rengøring og desinfektion ikke løser problemet

Der er forskel på desinfektionsmidlers effekt på bakterier, virus, svampe og sporer. Så hvis du har et specifikt problem, som man ikke synes bliver 100 % afhjulpet, selv om du gør rent og desinficerer efter alle kunstens regler, kan det være nødvendigt at konsultere rådgivning.
Tabel 1 og 2 viser eksempler på rengøringsmidler (sæbeprodukter) og desinfektionsmidler, udvalgt af Desinfektionsrådgiveren, som kan anvendes i kvægstalde.

4: Undgå at kulden svækker desinfektionsmidlerne

Når temperaturen falder til under 5 ◦C vil effekten af de fleste desinfektionsmidler blive kraftigt forringet. Et stykke hen ad vejen kan udfordringen løses ved at øge koncentrationen af desinfektionsmidlet (se emballage eller produktblad) eller ved at øge temperaturen af den desinficerende opløsning.

En anden løsning kan være at desinficere ved brænding med gasbrænder. Brænding er en effektiv desinfektionsform. Specielt coccidier og cryptosporidier er meget følsomme overfor den varmepåvirkning, der opnås selv ved en let flambering med en blød (gullig) gasflamme.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, at effektiv desinfektion både kræver et virksomt desinfektionsmiddel, en tilstrækkelig koncentration og en passende temperatur. Det sidste kan gøre desinfektion til en udfordring i vinterhalvåret.

Tabel 1. Eksempler på sæbeprodukter med vejledende brugskoncentrationer.

Sæbeprodukt Brugsopløsning Producent/leverandør Forhandler
Bio Gel 2,0 % CID LINES (Belgien) Fx DLG
Ewers Agatens R1 1,0 % Brødr. Ewers Brødr. Ewers
Densintec StallClean Profi 2,0 % VitaVis (Tyskland) Fx Vilofarm, Danish Agro
Topaz MD4 2,0 % Ecolab Viking Danmark, Danish Agro og SAC 
Novaclean 2,5 % Novadan Fx Grene
Foam 32 T 2,0 % Novadan Fx Linds

Tabel 2. Eksempler på dokumenterede desinfektionsmidler med vejledende brugskoncentrationer.

Desinfektionsmiddel Brugsopløsning Producent/leverandør Forhandler
Virkon S 1,0 % Pharmaxim Fx Linds
Kickstart 1,0 % CID LINES (Belgien) Fx DLG
Agavox N  1,0 % Brødr. Ewers Brødr. Ewers
Desintec Peroxx Liquid 1,0 % VitaVis (Tyskland) Fx Vilofarm, Danish Agro
InciMaxx des 1,0 % Ecolab Viking Danmark, Danish Agro og SAC
Klortabletter 0,5 % Ecolab
Des Foam Paa 2,0 % Novadan Fx Linds

Vil du vide mere?

Støttet af