De fem bedste råd til at undgå sporer i ensilagen

Her får du fem gode råd til at undgå sporer i ensilagen, så risikoen for at de havner i mælken mindskes.



I øjeblikket er Arla ved at gøre mælkeanalyserne ens i alle leverandørlande. Det betyder bl.a., at mejeriet i 2017 er gået bort fra at analysere for sporer en gang månedligt. I stedet foretages en screening af leverandørbesætningernes mælk nogle gange årligt. Men det betyder ikke, at producenterne kan hvile på laurbærrene. Der skal fortsat ydes en indsats for at holde sporetallet nede. Og nogle mejerier har da også afregning for sporer.

Som bekendt er det god ensilagekvalitet og hygiejne i malkestalden, der er de afgørende faktorer. Derfor er det med den forestående slætsæson værd at have de vigtigste forholdsregler i baghovedet:

Jævn og troml markerne og modstå fristelsen til at sætte riven lidt dybere. Ellers øges risikoen for jord i ensilagen. Bruger du maskinstation, så hold øje med, at de ikke går for dybt.

Placer gyllen korrekt. Udlægning med slæbeslanger skal ske umiddelbart efter slæt, hvor stubben er kort.

Sørg for en tørstofprocent i ensilagen på ca. 35 pct. Ved lavere tørstofprocent vil der meget ofte dannes sporer.

Kør ensilagen ud i tynde lag på ca. 10 cm. Så er det nemmere at komprimere. Jo bedre komprimering, jo bedre ensilering og jo mindre risiko for sporedannelse.

Dæk grundigt af. Læg et bælte af sandsække langs kanten og forrest på plasten. Det hindrer luft i at passere ind under – også ved udtagning.

 



 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 7, 2017.