Kvæg

Thy rykkede sammen mod spredning af Salmonella Dublin mellem egnens malkekvægsbedrifter

Da den største kvægbesætning på egnen fik salmonella, samlede lokale dyrlæger i Thy 140 interessenter til fællesmøde. Det fik alle til at rykke sammen om at undgå spredning.

I Thy havde man ikke haft en salmonellasmittet besætning siden 2016. Så da egnens største besætning med knap 1.000 køer i foråret blev smittet og røg i niveau 2, sprang sveden hos de lokale dyrlæger.

”Det er en besætning, som ligger midt i Thy med både dyr og jord placeret forskellige steder og dermed også mange transporter på kryds og tværs. Så vi så jo for os, hvordan der hurtigt kunne spredes smitte rundt til mange andre besætninger i området,” fortæller Helle Slot, Dyrlægegruppen Thy.

De 2 dyrlægepraksisser i området blev derfor sammen med Viking og den lokale rådgivning enige om at indkalde til et fællesmøde.

”Vi var klar over, at vi var nødt til at fortælle de øvrige producenter i området og diverse servicepersonale om den risiko, der var opstået, og at vi måtte opfordre alle til at stå sammen om at undgå spredning,” forklarer Helle Slot.  

Derfor blev der ringet rundt til montører, maskinstationer, klovbeskærere, elektrikere og andet servicepersonale med gang på bedrifterne, ligesom der blev inviteret via nyhedsbreve, Facebook m.m. Resultatet blev, at 140 mødte op til mødet: Besætningsejere, deres medarbejdere, meget servicepersonale – og ikke mindst ejeren af den smittede besætning og hans folk.

Mælkeproducenter og servicepersonale blev klogere på smittespredning og forebyggelse

”På mødet fortalte vi om, hvordan salmonella spredes, og hvordan de hver især kunne gøre en indsat for at undgå det. Mælkeproducenterne opfordrede vi især til at sørge for skiftetøj og -støvler, og servicepersonalet lærte vi bl.a. at slå op i CHR-registeret og tjekke en bedrifts salmonellastatus.

Efterfølgende er der mange af deltagerne, der har givet udtryk for, hvor glade de var for mødet,” fortæller Helle Slot.

”Især servicepersonalet – når jeg f.eks. møder dem i Brugsen – giver udtryk for, at de er meget glade for at være blevet klogere på, hvad det er, de skal passe på med, og at en lille smule lort kan gøre stor skade,” forklarer dyrlægen.

Fælles forståelse for smittebeskyttelse har haft effekt

At mødet har haft effekt, er hun ikke i tvivl om.  

”Der er sket et markant skred i antal besætninger, der har støvler og skiftetøj til os. Hvor det før måske var 20 pct. af bedrifterne, er det nu omkring 95 pct. Og vi har ikke haft en eneste besætning, der er blevet smittet efterfølgende. Det at skabe en fælles forståelse og hjælpe hinanden med at undgå smittespredning – det er altså bare effektivt,” konkluderer dyrlægen.

”Det at skabe en fælles forståelse og hjælpe hinanden med at undgå smittespredning – det er bare effektivt,” lyder det fra dyrlæge Helle Slot. Foto: Dyrlægegruppen Thy.

”Det at skabe en fælles forståelse og hjælpe hinanden med at undgå smittespredning – det er bare effektivt,” lyder det fra dyrlæge Helle Slot. Foto: Dyrlægegruppen Thy.

Vil du vide mere?