Økonomi og ledelse, Grise, Jura, Kvæg, Planter

Få anbefalinger til ESG-rapportering med ny frivillig standard

Den nye VSME-standard gør det nemmere for mindre virksomheder at komme i gang med ESG-rapportering. SEGES Innovation giver fem konkrete råd til landmænd, der vil være godt klædt på til krav fra aftagere og samarbejdspartnere.

Med udsigten til forenklede regler for bæredygtighedsrapportering lægger EU nu op til, at den frivillige VSME-standard skal være den fælles ramme for små og mellemstore virksomheders ESG-rapportering. Det vil få betydning for mange danske landbrug, som i stigende grad bliver mødt med krav om at dokumentere deres grønne indsats.

Hvad er VSME?

VSME står for 'Voluntary Sustainability Reporting Standard for Micro, Small and Medium Enterprises'. Det er en frivillig ramme, som skal gøre det nemmere og mere overskueligt for mindre virksomheder at komme i gang med bæredygtighedsrapportering – uden at drukne i papirarbejde.

Omnibus-forslaget lægger op til at gøre VSME til en fælles ramme på tværs af EU. Læs artiklen: Nye EU-regler letter byrden – men ESG-data vil stadig være i spil

Ifølge Kenneth Kjeldgaard, chefkonsulent hos SEGES Innovation, kan VSME være et godt værktøj til at skabe overblik og systematik i rapporteringen:

”VSME giver landmænd mulighed for at arbejde struktureret med ESG uden at skulle forholde sig til de store virksomheders komplekse krav. Det er en ramme, der hjælper med at sikre, at man har styr på de vigtigste oplysninger, som aftagere og finansielle partnere typisk efterspørger,” siger Kenneth Kjeldgaard.

Flere krav til ESG-rapportering trods VSME-standard?

I praksis kan kravene fra markedet stadig være høje – også selvom VSME sætter en formel grænse. Flere store virksomheder, som f.eks. Arla, vil fortsat have brug for detaljerede data for at kunne dokumentere bæredygtighed i deres produkter:

”VSME er en god base, og hvis man følger den, er man godt klædt på. Men det kan ikke gardere én mod alle krav. Der kan stadig komme ekstra spørgsmål fra aftagere, som har brug for dokumentation til andre ESG-mål end rapportering inden for CSRD,” siger Kenneth Kjeldgaard.

SEGES Innovation anbefaler derfor, at landmænd allerede nu arbejder målrettet med rapportering – og tager udgangspunkt i de fem anbefalinger, der beskrives i notatet længere nede i artiklen.

Kom i gang med rapportering om bæredygtighed 

Kenneth Kjeldgaard understreger, at det ikke handler om at leve op til alt på én gang, men om at komme i gang:

”Start med det, du kan overskue. Hvis du arbejder med dataindsamling og bæredygtighedsmål løbende, så står du stærkere, når kravene fra samarbejdspartnere eller lovgivningen bliver skærpet,” siger Kenneth Kjeldgaard.

SEGES Innovations notat om VSME indeholder en lang række eksempler på relevante målepunkter og oplysninger, som kan bruges direkte i din rapportering. 

ESG – Environmental, Social and Governance:
ESG dækker over virksomhedens arbejde med miljø (E), sociale forhold (S) og ledelse (G). Det bruges som en ramme for at dokumentere bæredygtighed og ansvarlig drift.

CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive:
EU-direktiv, der stiller krav til store virksomheders rapportering om bæredygtighed. Reglerne skal sikre gennemsigtighed og sammenlignelighed i virksomhedernes ESG-data.

VSME – Voluntary Sustainability Reporting Standard for Micro, Small and Medium Enterprises:
En frivillig EU-standard for mindre virksomheders bæredygtighedsrapportering. Omnibus-forslaget lægger op til at gøre den til en fælles ramme på tværs af EU.

Omnibus:
Et samlet EU-forslag, der justerer flere eksisterende regler for at mindske administrative byrder – herunder ændringer i CSRD og ESG-rapportering.

Vil du vide mere?

Støttet af