EU har fremlagt et nyt lovforslag, den såkaldte Omnibus-regulering (LINK), som blandt andet foreslår at fjerne sektorspecifikke ESG-krav til landbruget. Det betyder, at landbrugsvirksomheder ikke længere kan forvente særlige EU-krav målrettet deres sektor, men i stedet skal der rapporteres ud fra de generelle tværgående standarder, der gælder for alle brancher.
Formålet med ændringen er at reducere den administrative byrde og gøre det lettere for virksomheder at leve op til kravene om bæredygtighedsrapportering. Men ifølge Kenneth Kjeldgaard, chefkonsulent hos SEGES Innovation, er det ikke kun en lettelse – det skaber også nye udfordringer:
”Det kan betyde færre administrative krav og mere fleksibilitet i rapporteringen. Men samtidig mister man noget vejledning og fælles retning. Det bliver sværere at vide præcist, hvad der forventes – og det kan gøre det vanskeligere at nå bæredygtighedsmålene,” siger Kenneth Kjeldgaard.
Fælles praksis over tid på målepunkter
De sektorspecifikke krav var ellers tænkt som et redskab til at adressere netop de forhold, der er unikke for landbruget – f.eks. jordens frugtbarhed, dyrevelfærd, biodiversitet og brug af ressourcer som vand og gødning. Disse forhold er ikke nødvendigvis dækket af de generelle standarder.
”Når vi mister de sektorspecifikke krav, bliver det landmandens samarbejdspartneres ansvar at finde ud af, hvilke bæredygtighedsaspekter der er relevante at rapportere på. I rapporteringsøjemed kræver det, at landmanden har blik for, hvad aftagere, finansielle partnere og andre interessenter efterspørger. Vi forventer, at der over tid opstår en form for fælles praksis, men det kan blive sværere at navigere i uden fælles pejlemærker,” siger Kenneth Kjeldgaard.
SEGES Innovation anbefaler derfor, at du arbejder med frivillige sektorspecifikke målepunkter og KPI’er – også selvom de ikke længere er lovpligtige. Det kan være med til at sikre relevant og sammenlignelig rapportering, som både virksomhederne selv og deres samarbejdspartnere kan bruge i praksis.
”ESG er kommet for at blive. De virksomheder, der allerede nu arbejder struktureret med dokumentation af deres indsats, vil være bedre rustet til at møde fremtidens krav og forventninger,” siger Kenneth Kjeldgaard.
Dyk ned i området og se figurer, der forklarer emnet i notatet herunder: