Arbejde i kvægstald

Økonomi og ledelse, Kvæg

Lær nye medarbejdere på landbrugsbedriften en ting ad gangen

Med en smule indledende tålmodighed bliver oplæring af nye ansatte på bedriften både hurtigere og bedre.

Hjernen er på overarbejde i nyt job

Hvornår er du sidst startet på en ny arbejdsplads? 

Formentlig er det længe siden, hvis du er ejer af en kvægbedrift. Derfor kan det være svært at huske, hvordan det er at starte i nyt job med alt, hvad dertil hører af nye måder at gøre tingene på, nye standarder og nyt udstyr. 

Specialkonsulent i ledelse og psykologi Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES, forklarer, at hjernen er på overarbejde, når man begynder på et nyt job. Det betyder, at man har sværere ved at huske end normalt. Derfor stiller den oplæringsmetode, hun ser anvendt mange steder, meget store krav til den nye medarbejders hjerne.

”Typisk kommer nye ansatte med som ’føl’. Han eller hun bliver sat ind i mange ting på kort tid, glemmer meget, som skal gentages, og efter nogle uger kan man som læremester godt ende med at blive lidt irritabel, fordi informationerne ikke hænger fast,” skitserer hun.

Ny oplæringsmetode med inspiration fra LEGO

Vibeke Fladkjær Nielsen har derfor arbejdet på en ny metode, hvor hun blandt andet har fundet inspiration hos LEGO og den pædagogiske psykologi. 

”Det handler om at have tålmodighed i starten og nøjes med at introducere få ting ad gangen. Så går den samlede oplæring hurtigere, og efter tre uger har man en 100 pct. selvkørende medarbejder,” forklarer hun om metoden, der kaldes roadmaps.

I en ny undersøgelse foretaget af SEGES bemærker nogle kvægbrugere, at det tager op til tre måneder, før nye medarbejdere er selvkørende.

Begynd med den væsentligste opgave

Begynd altid med den nye medarbejders væsentligste opgave, f.eks. malkning. Ved en optimal oplæring vil han/hun den første dag udelukkende lære at tørre af og malke ud. 

Først når medarbejderen har korrekt aftørring og udmalkning på rygraden, går man videre til næste trin, som vil være at sætte malkesæt korrekt på. På den måde går man trinvist frem. Når hele malkningen er på plads, går man videre til næste opgave, f.eks. oplæring i at samle køer efter bedriftens standard. Ifølge Vibeke Fladkjær Nielsen er der nemlig himmelvid forskel på både standarder og metoder fra bedrift til bedrift.

”Det, der defineres som f.eks. ’ren’, ’rigeligt strøelse’ eller ’grundig udmalkning’ på én bedrift, er overhovedet ikke tilstrækkeligt på en anden. Derfor bør besætningsejere altid forvente, at selv nye medarbejdere med erfaring skal oplæres i, hvordan I gør hos jer,” forklarer hun.

Se mere om roadmaps i webinaret Lær at bruge roadmaps

Vil du vide mere?

Støttet af