Kvæg

Import af kvæg frarådes kraftigt pga. bluetongue-udbrud i lande omkring os

Siden september har bluetongue-virus bredt sig i Holland, Belgien, Tyskland og England. Bluetongue kan medføre store tab, og import af kvæg frarådes på det kraftigste.

Der er udbrud af bluetongue-virus i lande lige om hjørnet, og sygdommen breder sig. I begyndelsen af september blev der konstateret udbrud af bluetongue-virus type 3 i Holland. Senere er der konstateret tilfælde i Belgien og Tyskland tæt på den hollandske grænse og nu også i England lige på den anden side af kanalen. I Holland var der pr. 15. nov. indrapporteret 3944 laboratoriekonfirmerede tilfælde og herudover 1453 tilfælde baseret på sygdomssymptomer. 

Udbruddene har ramt både kvæg og får, men har især medført sygdom og dødsfald blandt får. Der er indført restriktioner på udførsel af levende dyr fra de ramte områder.

Import af kvæg fra lande syd for grænsen frarådes

Bluetongue er en virussygdom, der rammer drøvtyggere, og som spredes med mitter - små bidende insekter. Men - den kan også flyttes med levende dyr. Derfor må import af dyr fra lande syd for grænsen stærkt frarådes. 

Symptomer på bluetongue

Symptomerne kan bl.a. være: 

  • Feber øjenbetændelse
  • Flåd fra øjne, næse og mund
  • Sår i mund og næse-region
  • Hævelser i hovedet
  • Blå tunge

Ramte besætninger kan lide store tab.

Nyt overvågningsprogram for bluetongue

Fødevarestyrelsen overvåger hvert år kvægbesætninger for at dokumentere, at Danmark er fri for bluetongue. Fra i år er overvågningen ændret fra analyse af blodprøver af kvæg til at undersøge tankmælksprøver. Ved brug af tankmælk kan man med langt færre prøver opnå lige så høj sikkerhed i overvågningen. 

I november måned er tankmælksprøver fra 50 tilfældigt udvalgte besætninger blevet undersøgt med negativt resultat, så Danmark bevarer fri status for bluetongue. 

Ingen godkendt vaccine mod bluetongue-virus type 3

Overvågningen følger op på efterårets udbrud af bluetonguevirus type 3 i Vesteuropa. Det ligner udbruddet i Holland med bluetongue-virus type 8 (BTV-8) i 2006, som de følgende år spredte sig til Nordeuropa inkl. Skandinavien. Dengang blev der udviklet en vaccine mod BTV-8, og hele Danmarks bestand af kvæg, får og geder måtte vaccineres. Der findes pt. ingen godkendt vaccine mod BTV-3. 

Symptomer på bluetongue kan bl.a. være feber, øjenbetændelse, flåd fra øjne, næse, mund, sår i mund og næse-region, hævelser i hovedet og blå tunge

Symptomer på bluetongue kan bl.a. være feber, øjenbetændelse, flåd fra øjne, næse, mund, sår i mund og næse-region, hævelser i hovedet og blå tunge.

Vil du vide mere?

Støttet af