Kvæg

Case: Problem med uønsket strøm giver utrivelige køer

Sjællandsk besætning har uforklarlige problemer på sjette år. Mistanke om uønsket strøm opstår efter besøg fra SEGES.

Hver dag bliver Søren Olsen nødt til at hente 25-45 køer ud af 67 malkende til malkerobotten. Nogle af køerne værger sig så meget, at de nægter at tage det første skridt og skal presses ind i robotten.

Samtidig er det tydeligt, at bedriftens køer kun drikker af nød og ikke af lyst. Dette gjorde et stort indtryk på specialkonsulent Helge Kromann fra SEGES. Han har netop besøgt besætningen sammen med et hold af eksperter fra SEGES, VKST, DTU, det lokale elselskab samt sektordirektør Gitte Grønbæk. 

”Der er tale om en veldrevet besætning, men der er et eller andet helt riv-rask- ruskende galt derude. Jeg har aldrig set dyr opføre sig på den måde før. Det var som om, de skulle tage mod til sig for at drikke af vandtruget og pressede brystet mod truget, før de begyndte at drikke ligesom en kat,”
fortæller Helge Kromann.
Søren Olsen oplever problemer både i sin 40 år gamle kostald og den 9 år gamle ungdyr- og goldkostald.

Søren Olsen oplever problemer både i sin 40 år gamle kostald og den 9 år gamle ungdyr- og goldkostald.

Afprøvet forskellige løsninger

Søren Olsen oplevede for første gang utrivelige køer for seks år siden. Han gennemgik fodringen sammen med en fodringskonsulent, skiftede kraftfoder, blandemetode og mineraler uden effekt. 

Efter opmærksomheden blev rettet mod uønsket strøm, skiftede han vandvarmer, frekvensomformer og andre elektriske dele. Potentialeudligningen skulle ifølge to forskellige installatører være korrekt. Men de oplever uforklarlige fald i spændingen – fra høj værdi til ingenting, imens de går og måler.

”Det er fandeme svært det her – meget svært. Jeg vil helst ikke konkludere noget, for jeg ved ingenting, men køerne viser os i hvert fald, at der er noget galt,”
 lyder det frustreret fra Søren Olsen.
Efter besøget fra ekspertgruppen er der udarbejdet en handlingsplan med forslag til konkrete tiltag. Søren Olsen håber, det bliver muligt at lave målinger på bedriften over en længere periode. Forhåbentligt kan det vise mere om de uforklarlige udsving i spændingen.