Liggende køer i stald

Kvæg, Økonomi og ledelse

Case: Jeg informerer i lokalområdet og holder løfterne

Jacob Serup Pedersen bruger lokale Facebookgrupper til at informere om f.eks. gyllelugt og mudrede veje. Det har vendt nabobrok til nabobifald.

Facebook har vendt stemningen for kvæggård

Jacob Serup Pedersen fra Vedagergaard ved Assens er en god nabo. 

Sådan lyder det i hvert fald i kommentarsporet på bedriftens Facebookside. Begejstringen skyldes primært, at han er flittig til at informere på forhånd om f.eks. svineri på vejene eller larm fra store maskiner sent om aftenen. Han giver også gerne en hånd med snerydning og andet praktisk arbejde - og det virker. Siden han begyndte at bruge Facebook aktivt, er nabobrok vendt til nabobifald.

Folk ønsker god høst på Facebook

”Det er nemt at have noget imod det, man ikke ved noget om. Så jeg forklarer på Facebook, hvorfor vi sviner og larmer de kommende dage, og slutter med en opfordring til at skrive eller ringe, hvis vi ikke har ryddet ordentligt op,” forklarer Jacob Serup Pedersen, der har 400 køer.

Tidligere oplevede han jævnligt, at beboere i lokalområdet klagede til kommunen eller politiet over larm og mudrede veje, men det sker aldrig mere.

”I kommentarfeltet ønsker folk tit god høst og takker, fordi vi informerer dem. Hvis en enkelt skriver noget surt, er der altid andre, der svarer, at landmændene også skal have lov at være her,” fortæller han.

Rengøring af veje efter majshøst kan kræve en ekstra mand 

For at opnå goodwill skal man naturligvis holde, hvad man lover. Derfor hyrer Jacob Serup Pedersen ofte en ekstra mand ind ved spidsbelastninger, så han selv har tid til at køre rundt og gøre vejene ordentligt rene.

”Vi er kommet af sted med at lave noget rigtigt svineri, uden folk har brokket sig, fordi vi har ryddet ordentlig op efter os. Så jeg synes, de penge er godt givet ud,” fortæller han.

Dyrskuer er god imagepleje for landbruget

For Jacob Serup Pedersen er dyrskuer også et godt sted til at nå ud til lokalbefolkningen. Det er dog ikke dommerens bedømmelse, der betyder mest for ham.

”For mig er det vigtigere at se, hvor glade børnene bliver, når de får lov at malke fire stråler mælk af koen, end om mine køer står først eller sidst i rækken ved bedømmelsen,” lyder det fra Jacob Serup Pedersen.

Jacob Serup

Tidligere oplevede Jacob Serup Pedersen jævnligt, at beboere i lokalområdet klagede over larm og mudrede veje, men det sker aldrig mere. Foto: LandbrugsMedierne.

Naboen: Jacob er god til at tage hensyn

En god halv kilometer fra Vedagergaard og Jacob Serup Pedersens 400 malkekøer, bor Camilla Blok. Men det oplever hun aldrig som et problem.

”En gang i mellem kan jeg da høre hans køer muhe, når de er ved at fodre eller malke, men ellers mærker vi aldrig noget til, at vi bor så tæt på en stor kvæggård,” fortæller hun.

Camilla Blok sætter stor pris på, at Jacob Serup Pedersen er hensynsfuld og god til at informere, når de store maskiner for alvor fylder på vejene.

”Jacob tager meget hensyn. Han er god til at skrive på deres Facebookside, hvor og hvornår de skal snitte græs og høste majs. Så ved man, at vejene er lidt beskidte, og hvor der er risiko for at møde en traktor,” fortæller Camilla Blok. 

Som ejer af en nedlagt ejendom sætter hun også stor pris på den lette adgang til maskiner og hjælpende hænder.

”Hvis man skal have hjælp, bruge en maskine eller låne en traktor, er det aldrig et problem. Og det plejer han ikke at tage noget for,” lyder det fra Camilla Blok.

Camilla Blok

Camila Blok. Foto: Privat.

Vil du vide mere?