Feedback Form

  

Oprettet: 26-10-2018

Gik du glip af ”Mads og Panelet” til Svinekongres?

Mads Steffensen gæstede Svinekongressen i tirsdags, hvor han sammen med et veloplagt panel diskuterede dilemmaer om ejer- og generationsskifte. Gik du glip af debatten? Så få de vigtigste pointer her!

Der var godt fyldt op i teatersalen i Herning Kongrescenter i tirsdags, da sessionen ”Mads og Panelet” løb af stablen. Den kendte tv- og radiovært Mads Steffensen stod i vanlig ”Mads og Monopolet”-stil i spidsen for debatten, hvor et ”A-hold” bestående af Anders Harck, formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse, livsstilsekspert Anne Glad og svineproducent Kim Kjær Knudsen diskuterede dilemmaer om ejer- og generationsskifte.

Mange gode og relevante dilemmaer

I løbet af 45 minutter nåede panelet igennem fem gode og relevante dilemmaer. De var omkring…

 • Landmandskonen Karen, der sammen med sin mand Svend snart skal flytte fra gården i forbindelse med generationsskiftet med deres søn. Nu vil hun gerne flytte til byen, mens Svend gerne vil bytte bolig med sønnen og dermed flytte ind på naboejendommen.    
   
 • De to søstre, hvis bror Preben skal overtage familiegården, der er en mindre ejendom. Preben vil udvide produktionen, mens søstrene og deres familier drømmer om at bo på gården og drive den bæredygtigt med økologisk produktion og gårdbutik.    
   
 • Mors-drengen Jonas, der skal flytte ind i forældrenes stuehus sammen med kæresten Berit, som er lidt for hurtig til at kommentere på morens indretning – en indretning hun vil ændre på, når Berit og Jonas flytter ind. Kritikken går moren på, og nu er Jonas splittet mellem sin mor og sin kæreste.    
   
 • Landmanden Jens, som synes, at sønnen Peder træffer de forkerte beslutninger i produktionen, og nu overvejer, om han skal lade sin fodermester overtage gården i stedet for sønnen.    
   
 • Landmandshustruen Camilla, der er træt af den særejeaftale, som hun og hendes mand indgik ved deres ægteskab, så han kunne overtage forældrenes gård. Nu er gården hans særeje, og Camilla får dermed ikke en krone, hvis de bliver skilt.

Hør, hvad tilhørerne sagde efter debatten

Efter debatten snakkede vi med to af tilhørerne, nemlig Thorbjørn Westh Koefoed, landmandssøn og driftsleder på familiegården ved Åkirkeby på Bornholm, og Berith Nissen, der sammen med sin mand driver en svineproduktion ved Haderslev i Sønderjylland, som de på sigt skal generationsskifte med deres søn.

Hør, hvad de syntes om debatten, hvilke dilemmaer der gjorde størst indtryk på dem, og hvordan debatten satte tankerne i gang om deres egne generationsskifter.

 

 

Panel-medlem: Det usagte er gift for samarbejdet og forholdet

I panelet sad Anders Harck, der er mælkeproducent og formand for sektorbestyrelsen for Økonomi og Virksomhedsledelse. Han syntes, det var sjovt at være med til at diskutere dilemmaer om ejer- og generationsskifte, og han kunne nikke genkendende til mange af situationerne, som han selv har haft inde på livet både som landmand og i kraft af sit tidligere job på rådgiver.

Hør, hvilke dilemmaer der gjorde størst indtryk på ham, og hvorfor han opfordrer alle til at få snakket om tingene.

 

Sidst bekræftet: 26-10-2018 Oprettet: 26-10-2018 Revideret: 26-10-2018

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Anja Kruse Christensen

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Efterlysning! SEGES søger dig, der selv laver budget
SEGES skal til at udvikle et nyt budgetprogram, der gør det nemmere for dig at lave dit budget selv. Men vi har brug for hj...
28.06.19
Gode historier skal tiltrække unge landmænd
SEGES’ kampagne ’10 gode grunde til at være landmand’ sætter fokus på glæderne ved at være landmand. Og dem er der mange af...
14.06.19
På den anden side af generationsskiftet
Generationsskiftet af gården Kallestrup var i 2015 lagt på skinner, men midt i processen blev Christina Elgaard og hendes f...
30.11.18
Opblødning af skattereglerne ved generationsskifte
Få et samlet overblik over mulighederne i opblødningen af skattereglerne omkring bo- og gaveafgift, se konsekvensberegninge...
27.11.18
Pension: Vi skal have flere landmænd med!
Ny analyse af landmændenes pensionsopsparinger viser, at landmændene gennemsnitligt set er gode til at spare op. Men der er...
01.11.18

Læs også