Oprettet: 30-10-2015
Revideret: 25-10-2017

Udstyr til kalve kan være bakteriebomber

Øget fokus på desinfektion og hygiejne skal reducere smittetrykket hos kalvene

Vi har stadig en del at lære i kvægbruget i forhold til desinfektion. Derfor har konsulent Anne M. Holm, SEGES Kvæg indledt et samarbejde med desinfektionsekspert Ove Christoffersen for at afklare, hvor og hvordan smittetrykket kan reduceres i kalvenes nærmiljø.

”Mange steder bliver der brugt en masse tid og kræfter på at gøre bokse og udstyr rent. Men vi må bare erkende, at vi mangler viden på området. Og det vil vi gerne være med til at tilføre, så kvægbrugerne bruger deres kræfter på en måde, der giver maksimal effekt,” fortæller Anne M. Holm.

Fokus på alt udstyr
Anne M. Holm har gennemgået en række bedrifter sammen med desinfektionseksperten. De gennemgik både kælvningsbokse, udstyr til råmælkstildeling, skåle, mælkefodringsvogn og kalvebokse. Og de fandt flere små områder – kroge og samlinger – i kalvens nærmiljø, der nogle steder er rene bakteriebomber.

”Alle steder, hvor der er revner og samlinger, kan bakterierne samle sig fx i revner i boksen, i betongulvet, hvis det er ujævnt, eller samlinger i råmælksudstyret,” fortæller Anne M. Holm og fortsætter:

”Det er vigtigt, at man ude på bedrifterne sænker smittepresset på alle trin, fra kalven bliver født, til den er tre-fire måneder gammel.”

For at dokumentere effekten af sæbe og desinfektionsmiddel vil der, som en del af projektet, blive taget bakteriologiske målinger af kalvebokse rengjort med hhv. vand, vand og sæbe samt med vand, sæbe og desinfektionsmiddel.

Arbejdet med rengøring og desinfektion hos kalve er en del af projektet Sunde køer og kalve dør ikke.

Læs også:

FarmTest: Rengøring og desinfektion i kvægstalde 

Forkerte rutiner slår kalvene ihjel

Tørre og mætte kalve overlever vinteren

Spørgeskema om kalvepasning på vej

Artiklen har været bragt i Kvæg Nyt nr. 20 – 2015

 

 

 

Sidst bekræftet: 23-10-2018 Oprettet: 30-10-2015 Revideret: 25-10-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20