Oprettet: 30-10-2015
Revideret: 25-10-2017

Udstyr til kalve kan være bakteriebomber

Øget fokus på desinfektion og hygiejne skal reducere smittetrykket hos kalvene

Vi har stadig en del at lære i kvægbruget i forhold til desinfektion. Derfor har konsulent Anne M. Holm, SEGES Kvæg indledt et samarbejde med desinfektionsekspert Ove Christoffersen for at afklare, hvor og hvordan smittetrykket kan reduceres i kalvenes nærmiljø.

”Mange steder bliver der brugt en masse tid og kræfter på at gøre bokse og udstyr rent. Men vi må bare erkende, at vi mangler viden på området. Og det vil vi gerne være med til at tilføre, så kvægbrugerne bruger deres kræfter på en måde, der giver maksimal effekt,” fortæller Anne M. Holm.

Fokus på alt udstyr
Anne M. Holm har gennemgået en række bedrifter sammen med desinfektionseksperten. De gennemgik både kælvningsbokse, udstyr til råmælkstildeling, skåle, mælkefodringsvogn og kalvebokse. Og de fandt flere små områder – kroge og samlinger – i kalvens nærmiljø, der nogle steder er rene bakteriebomber.

”Alle steder, hvor der er revner og samlinger, kan bakterierne samle sig fx i revner i boksen, i betongulvet, hvis det er ujævnt, eller samlinger i råmælksudstyret,” fortæller Anne M. Holm og fortsætter:

”Det er vigtigt, at man ude på bedrifterne sænker smittepresset på alle trin, fra kalven bliver født, til den er tre-fire måneder gammel.”

For at dokumentere effekten af sæbe og desinfektionsmiddel vil der, som en del af projektet, blive taget bakteriologiske målinger af kalvebokse rengjort med hhv. vand, vand og sæbe samt med vand, sæbe og desinfektionsmiddel.

Arbejdet med rengøring og desinfektion hos kalve er en del af projektet Sunde køer og kalve dør ikke.

Læs også:

FarmTest: Rengøring og desinfektion i kvægstalde 

Forkerte rutiner slår kalvene ihjel

Tørre og mætte kalve overlever vinteren

Spørgeskema om kalvepasning på vej

Artiklen har været bragt i Kvæg Nyt nr. 20 – 2015

 

 

 

Sidst bekræftet: 23-10-2018 Oprettet: 30-10-2015 Revideret: 25-10-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

3 trin til at undgå metal i netmaven hos køer
Brug kun gode dæksider på ensilagen, læg en vommagnet i køerne og hav evt. en magnet på fuldfoderblanderen for at undgå fre...
07.02.20
Kvægkongressen er også for udenlandske ansatte
Igen i år har kvægkongressen et spor målrettet udenlandske ansatte på bedrifterne.
07.02.20
Kvægnyt nr. 3 - 2020
Læs om grovfoderøkonomi, parvis opstalning af kalve, Håndtering af langhårede græsmarker m.v.
07.02.20
Parvis opstaldning gavner kalvene
For de fleste kræver det små ændringer af kalvebokse at leve op til hjertemærkningsordningen. Den gode nyhed er, at der er ...
07.02.20
Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder
Du skylder dig selv at udnytte de muligheder, der er i at komme tættere på økonomien i din grovfoderproduktion, mener Chris...
24.01.20