
Case: Farvel til aflivning af tyrekalve – goddag til kødkvægskrydsninger
Økonomiberegninger gav Morten Dalby det sidste skub. Nu har han fundet den strategi for at undgå renracede jerseytyrekalve, der giver bedriften det mindste økonomiske tab.
Økonomiberegninger gav Morten Dalby det sidste skub. Nu har han fundet den strategi for at undgå renracede jerseytyrekalve, der giver bedriften det mindste økonomiske tab.
Morten Dalby er forretningsmand. Derfor har boltpistolen indtil nu været førstevalget til bedriftens ca. 400 renracede jerseytyrekalve. Og først i 11. time er han nu klar med en ny strategi.
”Jeg kan godt forstå det etiske i, at man ikke afliver en nyfødt spædkalv. Det, synes jeg også, er forkert. Jeg ville ønske, jeg kunne beholde alle mine kalve og lave en okay forretning på det. Men at være landmand er mere og mere at være forretningsmand, ellers overlever du ikke,” siger Morten Dalby.
Afsættet for den nye strategi var, at han fik lavet SimHerd-beregninger på forskellige løsninger for at undgå renracede tyrekalve. Han har ikke plads til øget kvieopdræt, og udvidelse ikke er muligt.
”Jeg tror også, der bliver en overproduktion og et voldsomt pres på markedet. Så vi kommer til at køre stort set status quo i forhold til kvier til salg,” fortæller han.
Besætningen har en god reproduktion, høj holdbarhed og en udskiftningsgrad på bare 25 pct. Derfor kan han bruge 70 pct. kødkvægssæd uden at mangle kvier. Han ønsker dog en lille kviebuffer og stopper derfor ved 50 pct.
Morten Dalby satser på, at de få renracede jerseytyrekalve, han får efter årsskiftet, kan foræres væk. Foto: VikingDanmark.
Morten Dalby har tidligere krydset med angus og charolais, men har haft en del kælvningsbesvær. Med den nye strategi satser han nu på blåkvæg.
”Jeg tror, at blåkvæg er nr. 1, når kalvene skal afsættes. Derfor satser jeg nu på blåkvæg med rigtig gode egenskaber for letfødte kalve,” fortæller Morten Dalby, der går på jagt efter en fast aftager.
Fra avlsrådgiver hos VikingDanmark, Jan Hinrichsen, der har rådgivet Morten Dalby, lyder det:
”Se på, hvor meget plads I har til at lave kvieopdræt og lav krydsningstyrekalve på resten, for jeg forudser, at krydsningskvier bliver mere udfordrende at komme af med.”
Køer:
Kvier:
Målet er 750-800 årskvier, hvilket giver 100-150 kvier til salg hver år.
Ifølge SimHerd-beregninger reduceres dækningsbidraget med cirka 180.000 kr. årligt sammenlignet med aflivning af tyrekalve. Dette skyldes primært, at Morten Dalby skal øge kapaciteten i kalvestalden i forhold til tidligere, samtidig med at stykomkostning, pasning og forrentning stiger.
Emneord