Økologi, Planter

Er dine bremser klar til 2022 lovgivningen

Fra 2022 skal alle påhængskøretøjer, som bugserede såmaskiner og vogne, være typegodkendt. De store producenter vælger formentligt EU-typegodkendelse efter Tractor Mother Regulation. Færdselsstyrelsen er ved at udarbejde en godkendelse til det danske marked.

Opdateret 5. juli 2023: Færdselsstyrelsen har udskudt den danske typegodkendelsesordning. Der er ikke udmeldt en ny ikrafttrædelsesdato, men det er mest sandsynligt, at ikrafttrædelse bliver efter 1. januar 2025. Landbrugserhvervets Færdselsgruppe fastholder en god kommunikation med Færdselsstyrelsen.

Maskinproducenter der fokuserer på det danske marked, vil som alternativ få mulighed for en ny dansk typegodkendelse, som Færdselsstyrelsen er ved at lægge sidste hånd på.

SEGES deltager i Færdselsstyrelsens følgegruppe. Fokus er bl.a. at undgå, at EU-kravene til bredde i EU-typegodkendelsen adopteres til dansk lovgivning. Det ville betyde, at muligheden for bred dækmontering og tvillinghjul blev reduceret til EU-lovgivningens 3,0 meter.

Hvad skal jeg som landmand forholde mig til?

Det er endnu ikke færdigdefineret, hvordan det danske alternativ til EU-bremsereglerne bliver. Men som køber af nye traktorer og påhængskøretøjer er det kun ét fornuftigt valg.

Fra udgangen af 2024 må der ikke længere være det velkendte et-kreds hydrauliske bremseudtag på nye traktorer. Der vil alene være to-kreds bremseudtag – med luft (pneumatisk) eller olie (hydraulisk). Det bør indtænkes i ens købsstrategi ved allerede nu at vælge en fremtidssikret løsning.

Fx Krampe leverer kombibremser med to-kreds luftbremser samt en-kreds hydrauliske bremser. Derved kan køretøjet tilkobles både den eksisterende og den kommende traktorflåde på gården.

Traktor kører med harve hen over mark

Billede 1. Anvendelse af bred dækmontering er vigtig for minimering af jordpakning og køreskade. Foto: Henning Sjørslev Lyngvig.

Kombibremser

Billede 2: Se Maskinbladets film om EU-typegodkendelse af påhængskøretøjer og kombibremser (billedet).

Vil du vide mere?