Kom i gang i god tid

Et ejer- eller generationsskifte kræver meget planlægning og forberedelse. Tommelfingerreglen er, at processen skal sættes i gang 5-10 år, før ejerskiftet gennemføres.

Kommer du i gang med ejerskiftet i god tid, øger du chancerne for, at det kommer til at leve op til dine ønsker og forventninger.

 ”Jeg skal have en exit-strategi og afvikle, når jeg er 50-55 år. Det betyder meget, hvad man skal med sin bedrift – skal man nedslide den eller bygge og renovere? … Mange af de landmænd, som ikke har en exit-strategi, de sidder og kan ikke sælge i dag.” (ung førstegangskøber).

 

Start ejerskiftet i god tid så den unge når at få kompetencerne

Ti års tilløb tog Henning og sønnen Andreas Nielsen til deres generationsskifte. Undervejs nåede Andreas at få sin landbrugsuddannelse i hus og blive klar til at overtage bedriften. Far og søn har også haft tid til at tage alle de nødvendige snakke, så Andreas i ro og mag er blevet en del af den daglige drift

Hør om makkerparrets erfaringer i podcasten Generationsskifte – kom i gang i god tid.

Har du husket at tage stilling?

Tager du i god tid stilling til, hvem der skal arve og drive gården og de stolte traditioner videre, får du og din ægtefælle også bedre mulighed for at sikre jer juridisk. Hvordan stiller det jer f.eks. økonomisk, hvis ægteskabet mellem dig og din ægtefælle går i stykker? Kunne det være en idé allerede nu at oprette en ægtepagt? Eller er tiden inde til at lave testamente? Måske har du et ønske om, at din ægtefælle skal kunne blive siddende i huset, eller at din ægtefælle skal sikres bedst muligt. Det kan du sikre med et testamente.

I folderen ”Familie- og arveret – Har du husket at tage stilling?” får du svar på disse spørgsmål. Du kan også se videoen for at få et hurtigt overblik.

Guide til enker og enkemænd i landbruget

Og hvad nu, hvis ulykken er ude, og du og din ægtefælle ikke i tide får aftalt, hvad der skal ske, hvis en af jer falder bort? Hvad gør den efterladte her og nu? Og hvad skal der ske med bedriften?

Find svar og inspiration i folderen ”Guide til enker og enkemænd i landbruget” eller få et hurtigt overblik i denne video.

Kom videre til andre dele af Inspirationssiden ved at klikke på emnerne nedenfor.