Kredit kræver ofte en plan for generationsskifte

Et pludseligt behov for generationsskifte udgør en risiko for banken. Derfor kan det være vanskeligt at opnå finansiering uden en plan for, hvordan nye kræfter skal overtage.


Torben André Petersen, landbrugsdirektør i Nordea.

Et pludseligt behov for generationsskifte udgør en risiko for banken. Derfor kan det være vanskeligt at opnå finansiering uden en plan for, hvordan nye kræfter skal overtage.

”Hvad nu med alle os mælkeproducenter, der er over 55 år? Der er jo noget, der hedder generationsskifte – hvordan ser I på det?”

Sådan lød et af spørgsmålene til Nordeas landbrugsdirektør, da han forleden lagde vejen forbi kvægs Forum for Rådgivning*. Og direktøren, Torben André Petersen, var hurtig med et svar:

rum for Rådgivning*. Og direktøren, Torben André Petersen, var hurtig med et svar:

”Når vi har nogen inde til kreditvurdering, spørger vi altid til deres plan for generationsskifte. Så bliver der som regel stille. De fleste af jer arbejder med en ret lang tidshorisont, ja I regner som regel med at blive over 100 år,” lød det med et smil.

Mere alvorligt lød svaret:
”I det konkrete tilfælde med en på 55 år, der vil foretage en stor investering, der skal betales tilbage over fx 20 – 25 år, vil jeg nok være tilbøjelig til at sige nej til at finansiere en investering, hvis ikke der ligger en plan for generationsskifte.”

Og han uddyber hvorfor:
”Når vi i dette tilfælde taler om en ganske betydelig investering, der medfører, at virksomheden faktisk bliver ret stor, så er det ikke en enkelt sag at få klaret et generationsskifte hen over en weekend, hvis man nu pludselig kommer i en situation, hvor man ikke kan drive virksomheden videre. Eller måske ønsker at gå på pension som 65-årig. Det kræver en plan og ganske ofte en del år at gennemføre på en god måde for alle parter.”

Overvej aktieselskab

Til gengæld var han heller ikke sen til at pege på en mulig retning for et generationsskifte. I hvert fald lød der et hurtigt ’ja’ som svar på spørgsmålet, om det kan være en god idé at lade medarbejderne købe aktier i virksomheden som en del af et generationsskifte. For nogle kan det være en god måde at komme i gang på, hvis de skal overtage gården på sigt. /Lone Sylvest Søgaard

*består af DLBR kvægchefer og formænd for lokale kvægudvalg

Relaterede links:
Nulpunktet for et kg mælk kan afgøre dit lån
Gratis webinar om investering
SEGES’ bud på den robuste kvægbedrift

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 2, 2018