Jura, Økonomi og ledelse

Lovændringer inden for ansættelse og beskæftigelse fra 1. juli 2025

En række nye regler er trådt i kraft den 1. juli 2025 inden for både ansættelsesret og beskæftigelsesområdet, blandt andet hele det nye kontanthjælpssystem. Få et samlet overblik over lovændringerne.

Flere nye regler er trådt i kraft 1. juli 2025. 

Nyt kontanthjælpssystem

Et nyt kontanthjælpssystem skal skabe et mere enkelt og gennemskueligt system for borgere og sagsbehandlere. Det indebærer blandt andet ændringer af ydelsesstrukturen, og afskaffelse af tillæg og særordninger. Der indføres samtidig et mere enkelt indkomstfradrag for kontanthjælpsmodtagere og deres ægtefæller, mens formuegrænsen også hæves. 

Derudover skal man fremadrettet opfylde et opholds- og beskæftigelseskrav for at opnå ret til fuld kontanthjælp. Hvis kravet ikke er opfyldt, vil man modtage den nye mindstesats, og for at opnå fuld ydelse, vil man skulle deltage i arbejdspligten i op til 37 timer om ugen, f.eks. nytteindsats eller virksomhedspraktik.  

Læs mere i artiklen: Nyt kontanthjælpssystem vedtaget: Forenkling af ydelsessystem og flere i arbejde

Udvidet ret til barselsdagpenge under sorgorlov 

Forældre, der mister et barn efter 1. juli 2025, og som har modtaget tabt arbejdsfortjeneste i mere end to år, får udvidet ret til dagpenge under sorgorloven. Det betyder, at der ved opgørelsen af beskæftigelseskravet for ret til dagpenge under sorgorlov nu ses bort fra alle perioder, hvor forælderen har modtaget hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste. 

Læs mere i artiklen: Barsel: Orlov til nærtstående familiemedlemmer, sociale forældre, mv.

Forlængelse af refusionsperiode

Den samlede refusionsperiode fra Barsel.dk er ændret fra 40 uger til 42 uger. Den øremærkede del af ugerne er uændret. 

Læs mere i artiklen: Forlængelse af refusionsperiode fra Barsel.dk samt nyt kroneloft

Højere mediecheck til pensionister

Pensionister får forhøjet mediechecken med 400 kr. fra 1.085 kr. til 1.485 kr. om året. Lovændringen har til formål at kompensere pensionister med de laveste indkomster for forventede prisstigninger på tv-pakker. Allerede den 29. august udbetales en halvårlig forhøjelse på 200 kr. til de pensionister, som har modtaget mediecheck i januar 2025, og på udbetalingstidspunktet fortsat har en personlig tillægsprocent på 100. 

Der sker ingen ændringer i øvrige betingelser for at modtage mediecheck. 

Læs mere: Forhøjelse af mediecheck til pensionister der har mindst

Flere unge i fritidsjob

Andet led af ændringer til reglerne om unges arbejde er trådt i kraft, og skal gøre det muligt for flere unge at komme i arbejde.  

Ændringerne medfører, at unge, som er fyldt 15 år, og som ikke er omfattet af undervisningspligten, kan arbejde i tidsrummet mellem kl. 6 og kl. 22 eller mellem kl. 7 og kl. 23. 
Det skal bemærkes, at der ikke er tale om en ændring af maksimal daglig arbejdstid, men alene af arbejdstidens placering. 

Derudover betyder ændringerne, at undervisningspligten ophører med udgangen af 30. juni ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin i stedet for den 31. juli. 

Læs mere i artiklen: Nyt regeringsudspil – Regeringen ønsker flere unge med fritidsjob

Indkvartering af ansatte

Der er fastsat en række minimumskrav til de boliger, som arbejdsgiver stiller til rådighed for ansatte. Det skal være med til at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø. 

Når det skal vurderes, om arbejdsgiver har en pligt efter loven, sondres der mellem, om arbejdsgiveren organiserer en bolig via en mellemmand, eller om der formidles kontakt til en udlejer. Det er uden betydning for lovens anvendelse, om den ansatte betaler husleje. 

Det er Arbejdstilsynet, der skal føre tilsyn med, om kravene til de ansattes bolig overholdes.  

Læs mere i artiklen: Indkvartering af ansatte

SU-reform

Den nye SU-reform træder i kraft 1. januar 2027, men den gælder for alle studerende, der påbegynder en ny videregående uddannelse den 1. juli 2025 eller senere. 

De nye regler indebærer, at den overordnede ramme for SU nedskrives fra 70 til 58 klip.  

Læs mere i artiklen: SU-reform – færre SU-klip til de studerende

Ansøgning om handicaptillæg ved SU

Når en SU-modtager grundet en varig funktionsnedsættelse vil ansøge om handicaptillæg, stilles der nu nye minimumskrav til dokumentationen, herunder blandt andet krav om vedlagt journal fra behandlingssted. 

Fremadrettet skal man altid vedlægge lægefaglige oplysninger. Det skal medvirke til, at flere ansøgninger fra start indeholder den nødvendige dokumentation, som er nødvendig for at få handicaptillæg. 

Læs mere: Nye regler fra 1. juli 2025 om minimumskrav til dokumentation ved ansøgning om handicaptillæg | SU

Højere bøder for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen

Lovændringen betyder højere bøde for overtrædelser af arbejdsmiljøloven, når virksomheden tidligere er straffet for grove overtrædelser af loven. 

Derudover er der sket en forhøjelse af grundbøden for materielle overtrædelser, som samtidig kan forhøjes afhængig af overtrædelsens grovhed. Herefter kan bøden forhøjes yderligere, hvis der er skærpende omstændigheder ved overtrædelsen. 

Læs mere: Straf for at overtræde arbejdsmiljølovgivningen - Arbejdstilsynet

Vil du vide mere?