Der går mellem ½ - 1 minut fra koens udskillelse af oxytocin til mælkenedlægningen finder sted. Tiden, der går, fra man starter forberedelsen, og til man sætter malkesættet på, skal være mellem 60 og 90 sekunder i besætninger med malkning to gange i døgnet. Ved malkning tre gange i døgnet skal tidsrummet være 90 – 120 sekunder. En rolig omgang med dyrene og god forberedelse fra gang til gang vil bevirke, at køerne er afslappede, når de kommer til malkning og næsten automatisk begynder at lægge mælk ned, når de kommer i malkestalden. Derved opnås en hurtigere malkning og en god renmalkning.
Når malkningen påbegyndes, vil der altid stå en smule mælk i yvercisternen - typisk 1 – 2 liter, som umiddelbart kan malkes ud. Derfor er det vigtigt, at koen forberedes korrekt og lægger mælk ned, så der efterfølgende ikke kommer et ophold i mælkeflowet, men at nedlægningen at den egentlige mælkemængde følger umiddelbart efter uden tommalkning.
Netop tommalkning, eller dobbelt nedlægning, er en af hovedårsagerne til skader på patter og yver med risiko for yverbetændelse til følge og er et udslag af dårligt malkehåndværk.
En god forberedelse vil:
- Reducere den totale malketid
- Sikre en skånsom malkning
- Reducere risikoen for yverbetændelse
Stress hos køerne kan hæmme og nedsætte produktionen af oxytocin og dermed gøre en effektiv tømning af yveret vanskelig. Ved en pludselig opstået stresstilstand hos koen udskilles adrenalin i blodet. Det nedsætter blodtilførslen til yveret med 95% og hindrer dermed oxytocinet i at nå mælkecellerne. En stresset ko vil med andre ord ikke lægge mælken ned.
Stress faktorer:
- Uvenlig omgang med dyrene
- Uro under malkningen
- Køer i brunst
Der kan først opnås en normal malkning ca. 15 minutter efter udskillelse af adrenalin. Hvis koen gentagne gange stresses i forbindelse med malkningen f.eks. på grund af uro under malkningen og dårlige rutiner, vil man risikere en varig ydelsesnedgang hos de pågældende køer.
Forberedelsen omfatter to trin:
- Formalkning
Der formalkes med tre stråler fra hver pat for at tjekke, om mælken er forandret.
- Herefter påføres prædyp (helst skum), som opløser eventuet snavs. Undgå at benytte et produkt, der er blandet op i vand. Vælg desuden et produkt med desinfektion, for at få fuld effekt af prædyp
Herefter tørres patterne af med en tør klud. Der bruges én klud pr. yver. Brug ét hjørne af kluden til hver pat. Det er vigtigt at man også husker at tørre pattespidsen af.