Hvad med ejerformen?

Selveje opfattes i dag ikke kun som personligt eje. Mange landmænd, unge som ældre, har en bred forståelse af, hvad det indebærer at være selvejer.

Det personlige eje har traditionelt været den foretrukne måde at blive selvstændig landmand på, men mange landmænd mener i dag også, de har selveje, blot de har bestemmende indflydelse i det selskab, som ejer deres landbrugsvirksomhed.

Det har banet vejen for alternative ejerformer som earn-out og partnerskab med ekstern investor. Også forpagtning bruges af mange landmænd, som ønsker at etablere sig.

Forpagtning, earn-out eller ekstern investor?


Se tegnefilmen om tre unge landmænd, som har udlevet drømmen om at etablere sig som selvstændige landmænd ved hjælp af en forpagtningsaftale, earn-out og en ekstern investor.

Du kan også læse artiklen ”Drømmen om at blive herre i eget hus kan blive til virkelighed”.

Læs mere om sameje her

Læs mere om etablering af landbrugsvirksomhed via forpagtning og/eller leje her

Måske er partnerselskabet det helt rigtige for dig?

Overvejer du at få en investor ind i din landbrugsvirksomhed kunne et partnerselskab måske være løsningen. Læs mere om, hvad et partnerselskab er i artiklen ”Måske er partnerselskabet det helt rigtige for dig?”. 

 

Case: En traditionel familiehandel

Jens Tomsen og sønnen Mikkel var meget interesserede i at udforske alternative ejerformer, fordi de ikke var specielt positive over for et I/S. 

Deres rådgiver præsenterede dem for fordele og udfordringer ved forskellige ejerformer som I/S, P/S, kapitalselskab, ApS og A/S. Herefter så far og søn beregninger, som demonstrerede fordele og ulemper ved personligt eje af landbrugsvirksomheden samt ved et kapitalselskab. 

Jens og Mikkel besluttede sig for at gå videre med et ejerskab i personligt regi, evt. et I/S, hvis faren stadig skulle være medejer. Jens havde altid drevet virksomheden i virksomhedsordningen, og fordelene ved et kapitalselskab kunne ikke toppe fordelen ved deres store kendskab til både personligt eje og virksomhedsordningen. 

 

 
Kom videre til andre dele af Inspirationssiden ved at klikke på emnerne nedenfor.