Jura, Økonomi og ledelse

Mental sundhed i landbruget: Faktaark om stress - for både rådgivere og landmænd

Stress er et udbredt arbejdsrelateret helbredsproblem – også blandt landmænd. Langvarig stress kan have alvorlige konsekvenser både personligt og økonomisk. Her får du 2 faktaark til at hjælpe dig selv eller til at spotte stress hos andre.

Stress ses på alle typer af landbrug – og uanset om man er selvstændig, driftsleder eller medarbejder. Langvarig stress kan føre til både fysisk og psykisk sygdom, med alvorlige konsekvenser for den enkeltes helbred, livskvalitet og arbejdspræstationer. 

Derfor er det vigtigt hurtigst muligt at søge hjælp og støtte til at behandle stressen samt forebygge stress, både hos medarbejdere på bedriften og hos ejeren selv. 

Arbejdsgiver har en forpligtigelse hertil, men samtidig kan en stressfri virksomhed på alle måder betale sig.

For rådgivere

Mistænker du, at din landmand er blevet ramt af stress? Så spørg ind til det – også mere end én gang.

Mange landmænd udtrykker særligt, at mangel på kvalificeret arbejdskraft, øget bureaukrati og administration samt presset økonomi fylder meget. Landmænd er dygtige selvstændig erhvervsdrivende, som har mange kasketter – men har din landmand taget for mange på?

For landmænd

Har du fået for mange kasketter på? Eller føler du, at du har lidt for travlt? Oplever du pludselig hovedpine, tankemylder eller manglende overblik?

Så overvej om du kunne være blevet ramt af stress. For selvom at have travl ikke er det samme som at have stress, kan en følelse af at have for travlt over tid udvikle sig til stress. Og langvarig stress kan føre til alvorlig fysisk og psykisk sygdom. 

Der er mange forskellige kasketter forbundet med det at være landmand og ejerleder, og med tiden bliver der stadigt flere. Registrering, dokumentation, ledelsesmæssige opgaver og meget andet, kan gøre det svært at nå hele vejen rundt i virksomheden – og samtidig være en del af familielivet. 

Kroppens reaktioner på stress kan vise sig både fysisk, psykisk og ved ændret adfærd. Det er derfor vigtigt at reagere, hvis du oplever, at kroppen reagerer/udviser symptomer stress – og anbefalingen er klart, at du hellere skal søge hjælp nu end senere. 

Vil du vide mere?