SEGES

Tips til søgning på LandbrugsInfo

På LandbrugsInfo er alt indhold søgebaseret. Derfor får du her et par tips, der både vil hjælpe dig i din søgning og ændre din måde at søge på. Vi har for nylig opdateret søgesiden på LandbrugsInfo, derfor er info her på siden også blevet opdateret

Vi er vant til at lede efter indhold online i dag. Vi søger efter viden, svar på spørgsmål eller bare for at holde os opdaterede om dette og hint. Sådan er det også på LandbrugsInfo. Her kan du få svar på dine spørgsmål og holde dig opdateret om den nyeste landbrugsfaglige viden inden for lige det emne, du interesserer dig for.

Men selv det at foretage en søgning kan være en kunst – derfor her et par gode tips, du kan bruge dels på LandbrugsInfo, men også andre hjemmesider eller på google.

Gør din søgning mere målrettet

Nedenstående tips kan hjælpe dig med at gøre din søgning mere målrettet. Det er hjælpetips, du både kan bruge på LandbrugsInfo og på Google. 

  1. Brug anførselstegn
    Når du vil søge efter en præcis sætning eller dele af en sætning, kan du sætte anførselstegn omkring hele eller dele af en sætning eller en titel, så søger du kun efter sider, der indeholder den præcise ordstilling. Prøv f.eks. at søge på: ”jorden er vandlidende i dybden”

  2. Eller prøv med asterix
    Du kan også bruge en asterix * i sætningen med anførselstegn. Asterix bruges som erstatning for et ord og søgningen udvides nu til en variation over den samme sætning.
    Prøv f.eks. at søge således: "Tips til søgning *", hvor asterixen udgør det ord, du er i tvivl om. Den er dog lidt sværere at bruge - og fungerer bedst på google.

Brug enkelte ord, ord der er unikke og brug grundformen på et ord.

  1. Enkelte ord:
    Når du skal beslutte, hvilke ord du vil skrive i søgefeltet, skal du gå efter ord, der med stor sandsynlighed forekommer på LandbrugsInfo.
    I stedet for at skrive: "Hvilke virkemidler bruges til efterafgrøder", bør du skrive virkemidler eller efterafgrøder, fordi det er udtryk, som typisk vil optræde på LandbrugsInfo – og brug derefter nedenstående 5 tips til at reducere dit søgeresultat.

  2. Unikke ord:
    Jo mere unikke ord du bruger i din søgning, jo mere præcis bliver din søgning. I stedet for f.eks at søge på maskiner, så søg på såmaskine. Og hvis du mener, vi har skrevet noget om et bestemt fabrikat, så skriv fabrikatnavn fremfor såmaskine.

  3. Ordets grundform:
    Hold dig generelt også til grundformen på ordene, så udelukker du ikke, at søgningen inkluderer ordet i andre former. Søg f.eks hellere på gå i stedet for gående.

5 hurtige filtreringer til din søgning på LandbrugsInfo

Når du har foretaget en søgning, kan du bruge filtreringen i venstre side til at præcisere søgeresultatet. Ud for hver filtreringsmulighed står et tal i parentes. Tallet angiver, hvor mange resultater der er i den pågældende kategori, emne eller sidetype.

  1. Hvilket fagområde
    Øverst til venstre kan du vælge, inden for hvilket fagområde du gerne vil søge efter viden. 
    Vælg et emne, og søgningen viser resultater inden for lige det emne. Hvis du f.eks. søger på ”gylle” og derefter vælger ”planter”, som fagområde, kommer der nye underemner, du kan bruge til filtrering – f.eks. ”Gødskning”, eller du kan filtrere med en af de andre muligheder. 

  2. Vælg emner 
    Du kan begrænse din søgning yderligere ved at vælge, inden for hvilket emne du gerne vil søge. Har du søgt på ’gylle’, kan du f.eks. vælge emnet ’afgrøder’ for at begrænse søgeresultatet til indhold, der handler om gødskning af afgrøder og ikke om maskiner eller miljøret.

  3. Filtrer på artikeltyper
    Er der stadig for mange artikler at vælge imellem, kan du filtrere yderligere ved at vælge, hvilken type indhold du søger. Det kan gøres med facetten ”sidetyper”. F.eks. kan du vælge, om sidetypen skal være en nyhed, en manual, en viden om eller f.eks. en rapport. 

    Nyhed: En en kortere artikel, der gør dig opmærksom på noget nyt eller aktuelt. Har som regel også kortere levetid.
    Viden om: En grundig artikel, der forklarer vigtig viden. Viden er altid opdateret. Lever lige så længe, som viden har relevans.
    Manual: En brugsanvisning til at implementere viden. F.eks Tjekliste: Sådan forebygger du patteskader i vinterperioden.
    Analyse: Kan f.eks. være analysen af skadevoldere i marken eller analyser af skatteretlige afgørelser. De samles ofte via Feedsider.
    Case: Som navnet angiver, er der tale om en case historie, hvor en landmand fortæller om en praksis, han har arbejdet med. Se f.eks hvordan Stine arbejder med oplæring af medarbejdere
    Kalender: Sider med info om arrangementer, møder og begivenheder arrangeret af eller med SEGES. Der er kalenderoversigter på alle forsider.
    Tema: En slags forside, der samler indhold om et emne eller på tværs af fagområder. Se f.eks temaside om Klima og landbrug.
    Feed: Sider der lister alle udgivelser om et bestemt emne eller område. Se f.eks. Skattemeddelelser

  4. Flere filtre
    Nogle gange får en artikel status af at være aktuel. Det kan f.eks. være, hvis der er en tidsfrist, vi gerne vil gøre dig opmærksom på eller nye regler du skal vare opmærksom på. Det kan du også filtrere på. 

  5. Sorter på relevans eller nyeste
    Husk, at du også kan sortere søgeresultatet efter nyeste eller relevans. Relevans lægger sig tættest op ad det, du søgte på, hvorimod nyeste sorterer efter seneste dato øverst.

  6. Din personlige søgehistorik
    Her kan du se, hvilke ord eller fraser du sidst har søgt på og hvilke artikler du sidst har læst. Funktionen er kun tilgængelig, hvis du har oprettet en profil og er logget ind

Et nyttigt søgeværktøj, som tilbydes af din browser

Nogle browsere, f.eks. Google Chrome, har desuden et nyttigt værktøj til at hjælpe med at gennemskue, hvor på siden der står noget om det ord, du søgte på. 

Det er værktøjet Find. Med Find værktøjet kan du søge efter, hvor i teksten dit søgeord er skrevet. Find værktøjet angiver også, hvor mange gange ordet er nævnt i teksten og ordet fremhæves desuden med en farve i teksten.
Du kan enten finde værktøjet via menuen i din browser eller du kan bruge genvejstasterne Ctrl+F.

I Google Chrome vises dette vindue – se pkt. 2, når du har aktiveret Find værktøjet.

Browser funktionen find

Emneord

Vil du vide mere?