Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 19-03-2020

  

Oprettet: 22-03-2019

Tjek slagtedyrene i DMS

Ny funktion i DMS giver ekstra sikkerhed for ikke at sende højdrægtige og medicinbehandlede dyr til slagtning.


Klik på figuren for at se, hvordan den nye funktion i DMS vises.

Bøderne er høje for at levere drægtige dyr til slagtning i den sidste tiendedel af drægtighedsperioden. Heldigvis sker det også kun sjældent for kreaturer. Alligevel er der sket en fordobling fra 2016, hvor tallet var på ca. 30, og til 2017, hvor antallet af højdrægtige dyr, leveret til slagtning, landede på 70. Enhver professionel landmand ved, at transport af højdrægtige dyr ikke er tilladt, og det må antages, at der oftest er tale om uheld.

Vær obs på forkert drægtighedsdiagnose

Men det skal understreges, at hvis man er det mindste i tvivl om, hvorvidt et påtænkt slagtedyr kan være højdrægtigt, skal man få det undersøgt, inden det sendes. Det gælder fx også, hvis dyret er insemineret og tidligere er konstateret ikke drægtigt. Drægtighedsdiagnosen kan jo være forkert.

Ny funktion i DMS

I DMS er der netop udviklet en ny funktion kaldet ”Kan slagtes?”. Her undersøges alle påtænkte slagtedyr for, om de kan være højdrægtige, og om de kan være omfattet af en tilbageholdelsestid efter medicinsk behandling. Dyret får et ”Nej”, hvis det med sikkerhed ikke kan slagtes. Dyr, hvor der kan være tvivl, om det kan slagtes, markeres som ”Risiko”, mens kun dyr, der med sikkerhed vides at kunne slagtes, får et ”Ja”. Hvis et slagtedyr markeres som ”Risiko” skal det altid undersøges, inden det meldes til slagtning.

Kun beslutningsstøtte

Funktionen i DMS tager kun højde for, hvad der er registreret – og ikke fx uregistrerede drægtigheder efter foldtyr. Funktionen kan altså kun bruges som støtte i beslutningen om, hvorvidt et dyr er egnet til transport og slagtning.

Der slagtes ca. 250.000 køer og kvier om året i Danmark.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 6, 2019

Sidst bekræftet: 22-03-2019 Oprettet: 22-03-2019 Revideret: 22-03-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Peter Raundal

Sundhed og produktion


Af samme forfatter

Kodødelighed
20.03.20
Kodødelighed
20.03.20
Opgørelse vedr. kodødelighed mv.
Nedenfor vises opgørelse vedr. kodødelighed for den valgte 12 måneders periode
20.03.20