Feedback Form

  

Oprettet: 01-05-2019

Bevar det sunde yver fra kvie til 1.kalvsko

Her er de faktorer, som du skal have styr på, for at bevare det sunde yver fra kvie til 1. kalvsko.

Størstedelen af yverinfektionerne hos 1.kalvs køerne, der måles ved hjælp af ydelseskontroldata fra de første 100 dage af laktationen, stammer fra tiden før- eller lige omkring kælvningen. Kvier på græs kan blive udsat for stik af plantagefluen, der kan forårsage fluemastitis, så sørg for effektiv fluebekæmpelse / -kontrol. Tjek for- og forebyg yverødem fra 6 uger før kælvning. Et højt niveau af natrium og kalium samt for lidt E-vitamin i foderet under drægtigheden kan øge risikoen for yverødem. Et samlet overblik over fodringens betydning for yverødem har man dog ikke. Pattehuden på nykælvere er ofte sart, og der kan let opstå små revner med risiko for infektion, som kan medføre forhøjet celletal gennem hele laktationen. Derfor er god hygiejne i kælvningsboks, sengebåse, på gangarealer og opsamlingsplads helt essentiel. Aktiv brug af hygiejnescore af dyrene, kan være med til at holde fokus på om standarden er tilstrækkelig god. Spray eller pattedyp kvierne fra 14 dage før kælvning.

Forebyg infektioner – brug CMT-test og mælkeprøver
Det er vigtigt at sætte ind og forebygge infektioner med stafylokokker og streptokokker, fordi disse bakterier kan få betydelig negativ effekt på kviens fremtidige yversundhed og mælkeproduktion. Nykælvede kvier med stafylokokker (S. Aureus) kan muligvis udgøre en væsentlig smittekilde ved malkning i forhold til deres raske besætningskammerater, så det er vigtigt at planlægge malkerækkefølgen. For at kunne forebygge, skal du vide hvilke bakterier der er tale om. Anvend CMT-test for at finde nykælvere med infektion og få dyrket mælkeprøver fra køer under mistanke.

 

 

Sidst bekræftet: 01-05-2019 Oprettet: 01-05-2019 Revideret: 01-05-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Søs Ancker

HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg


Seniorkonsulent

Henrik Martinussen

HusdyrInnovation, Foderkæden, kvæg


Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg


Af samme forfatter

Nyt fodringskoncept til kvæg viser lovende resultater
SEGES undersøger, om gradvist foderskifte kan reducere ydelsestab ved holdskifte – og give et højere restbeløb. Besætninger...
14.06.19
De novo fedtsyrer målinger i ydelseskontrollen kan afsløre ubalance i vommen
Målingerne er i dag en del af standard ydelseskontrollen
11.06.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
10.06.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
10.06.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
10.06.19

Læs også