Feedback Form

  

Oprettet: 01-05-2019

Bevar det sunde yver fra kvie til 1.kalvsko

Her er de faktorer, som du skal have styr på, for at bevare det sunde yver fra kvie til 1. kalvsko.

Størstedelen af yverinfektionerne hos 1.kalvs køerne, der måles ved hjælp af ydelseskontroldata fra de første 100 dage af laktationen, stammer fra tiden før- eller lige omkring kælvningen. Kvier på græs kan blive udsat for stik af plantagefluen, der kan forårsage fluemastitis, så sørg for effektiv fluebekæmpelse / -kontrol. Tjek for- og forebyg yverødem fra 6 uger før kælvning. Et højt niveau af natrium og kalium samt for lidt E-vitamin i foderet under drægtigheden kan øge risikoen for yverødem. Et samlet overblik over fodringens betydning for yverødem har man dog ikke. Pattehuden på nykælvere er ofte sart, og der kan let opstå små revner med risiko for infektion, som kan medføre forhøjet celletal gennem hele laktationen. Derfor er god hygiejne i kælvningsboks, sengebåse, på gangarealer og opsamlingsplads helt essentiel. Aktiv brug af hygiejnescore af dyrene, kan være med til at holde fokus på om standarden er tilstrækkelig god. Spray eller pattedyp kvierne fra 14 dage før kælvning.

Forebyg infektioner – brug CMT-test og mælkeprøver
Det er vigtigt at sætte ind og forebygge infektioner med stafylokokker og streptokokker, fordi disse bakterier kan få betydelig negativ effekt på kviens fremtidige yversundhed og mælkeproduktion. Nykælvede kvier med stafylokokker (S. Aureus) kan muligvis udgøre en væsentlig smittekilde ved malkning i forhold til deres raske besætningskammerater, så det er vigtigt at planlægge malkerækkefølgen. For at kunne forebygge, skal du vide hvilke bakterier der er tale om. Anvend CMT-test for at finde nykælvere med infektion og få dyrket mælkeprøver fra køer under mistanke.

 

 

Sidst bekræftet: 01-05-2019 Oprettet: 01-05-2019 Revideret: 01-05-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Søs Ancker

HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg


Seniorkonsulent

Henrik Martinussen

HusdyrInnovation, Foderkæden, kvæg


Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg


Af samme forfatter

Fravænning af kalve baseret på kraftfoderoptagelse
Fravæn kalvene, når de æder mindst 1,5 kg starterblanding om dagen og gerne har fordoblet deres fødselsvægt ved 56 dage.
17.10.19
Hold kalven varm så energien går til vækst
Jo koldere det er, jo mere energi skal kalven bruge på at holde varmen. Kompenser med mere mælk og brug evt. kalvedækkener,...
16.10.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
14.10.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
14.10.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
14.10.19

Læs også