Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 07-03-2020

  

Oprettet: 09-03-2018

Kvægkongres: Kan du lede dem, der ikke ligner dig?

Hvis du har en medarbejder eller kollega, der er sindssygt irriterende, er I sikkert bare to forskellige motivationstyper.


Nogle mennesker er ligevægtssøgende – nogle er spændingssøgende. Og det er som regel virkelig vanskeligt at lede den type, man ikke selv er, fortalte Helle Hein på kongressen.

Kender du typen, der aldrig rigtig brænder for noget? Ham, man får lyst til at ruske, fordi man synes, han kun lever livet halvt.

Eller har du prøvet at arbejde sammen med en, der får dig til at tænke ’slap nu af, det er bare et arbejde’, fordi han flipper helt ud, hvis noget er mindre end perfekt?

De to typer skitserede cand.merc. Helle Hein i indlæg og workshop om motivation af medarbejdere på årets kvægkongres. Helle Hein har forsket i, hvad der motiverer os. Og hun deler folk op i fem kategorier, som skal ledes og motiveres vidt forskelligt:

Primadonnaen: Primadonnaen føler en personlig forpligtelse til at gøre arbejdet perfekt. Arbejder for ’sagen’, ikke for den personlige tilfredsstillelse. Får primadonna-agtige nykker eller går moralsk ned, hvis vedkommende forhindres i at stræbe efter den højeste standard. Bliver irriteret over ros for rosens skyld. Sætter større pris på konstruktiv feed-back som en kommentar om, at ’det ser godt ud – men gad vide, hvordan vi kan gøre det endnu bedre’.

Den introverte præstationstripper: Den introverte præstationstripper er super specialiseret. Kan godt lide at bevæge sig ud af komfortzonen for at finde nye løsninger på svære opgaver. Kommer let til at kede sig, hvis opgaverne ikke bliver sværere og sværere. Den primære drivkraft er at overgå sig selv.

Primadonnaen og den introverte præstationstripper er ifølge Helle Hein de spændingssøgende typer. De trives bedst med ’dybe dale og høje tinder’ og har ikke noget imod svære og uforudsete udfordringer. Demotiveres af en ’ligevægtshverdag’, der aldrig byder på andet end små bølgeskvulp.

De ligevægtssøgende: Det forholder sig direkte modsat med de to øvrige motivationstyper, som hele tiden søger en tilværelse i ligevægt, og som bliver voldsomt stressede af en hverdag, hvor bølgerne går højt.

Pragmatikeren: Pragmatikeren er typen, der går meget op i at levere præcis det, der forventes. Derfor efterspørger pragmatikeren meget feed-back for at være sikker på at levere det korrekte. Hvis man ikke selv er pragmatiker, har man svært ved at forstå behovet for feed-back, og man bliver let irriteret på denne type medarbejder.

Den ekstroverte præstationstripper: Er konkurrencemennesket. Hans primære drivkraft er at være bedre end andre, han motiveres af mål og interne konkurrencer, og så elsker han at få ros, når andre hører det.

Og så findes der den demotivere medarbejder. Helle Hein kalder ham lønmodtageren – i landbrugsversionen hedder han arbejdstageren. Han hører naturligt til en af de andre kategorier, men er af en eller anden grund blevet demotiveret – måske af forkert ledelse.

Sådan finder du typen

3 tips til ledere

  • Find ud af, hvilken motivationstype du selv er
  • Overvej, hvordan din motivationstype påvirker den måde, du leder på
  • Vær opmærksom på, hvor der kan opstå misforståelser.

”De fleste mennesker er ikke bevidste om, hvad der motiverer dem. De vil bare gerne have et godt arbejde,” fortalte Helle Hein på kongressen.

For at finde ud af, hvilken type ens medarbejdere er, kan man bede dem beskrive en super god arbejdsdag. En dag, der har givet dem det, Helle Hein betegner som et ’kick’ – en slags lykkefølelse. Når du beder dem om det, vil der ofte være små sladrehanke, der kan være med til at afsløre, hvilke type de er: Pragmatikeren vil have det svært med at udpege den bedste dag og vil høre, om det ikke er ok bare at beskrive en god dag. Den ekstroverte præstationstripper vil typisk optræde som helten i sin egen fortælling, mens den introverte præstationstripper ofte vil komme med en meget lang og detaljeret fortælling.

”Men vær på vagt, det er sindssygt svært at bestemme motivationstyperne ud fra kick-fortællinger. Man kommer let til at projicere sine egne følelser ind i det,” advarer Helle Hein.

Nye navne på profilerne

Helle Heins motivationsprofiler er oversat til landbrugssprog, hvor de har fået nye navne

  • Primadonnaen = Perfektionisten
  • Den introverte præstationstripper = Den opgaveorienterede arbejdshest
  • Den ekstroverte præstationstripper = Den resultatorienterede arbejdshest
  • Pragmatikeren = Ligevægtsmedarbejderen
  • Lønmodtageren = Arbejdstageren

Se meget mere om motivation og arketyper på www.arbejdsplan.kvaeg.dk

Relaterede links

Gratis digitalt kursus i motivation af medarbejdere
(kræver login til landbrugsinfo = Det samme som du bruger til DMS)

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 5, 2018

    
Sidst bekræftet: 09-03-2018 Oprettet: 09-03-2018 Revideret: 09-03-2018

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20