Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 07-03-2020

  

Oprettet: 09-03-2018

Kvægkongres: Sådan bliver du en bedre forhandler

Gør dig disse få overvejelser, før du går ind i en forhandling – og chancen for succes er forhøjet væsentligt.

  • Hvad er dit mål med forhandlingen?
  • Hvad er din smertegrænse?
  • Hvad er dit åbningsbud, som du vil blive lykkelig over, hvis modparten accepterer?
  • Og hvad er din realistiske plan B, hvis forhandlingerne bryder sammen?

Hvis du har gjort dig dette klart, før du går ind i en forhandling, er du allerede langt foran på point. Sådan lyder rådet fra forhandlingsekspert Mikkel Gudsøe på årets Kvægkongres.


Hvis du godt selv kan høre, at dine argumenter ikke rigtig holder, fremstår du med langt mindre pondus over for din modpart,” siger forhandlingsekspert og advokat Mikkel Gudsøe.

”Selv om det lyder meget simpelt, så er alt det, jeg fortæller i aften noget, jeg har erfaring for, at folk glemmer. Jeg oplever det, når jeg underviser på universiteterne, når jeg underviser advokater, alle glemmer at gøre sig de her overvejelser,” fortæller Mikkel Gudsøe, mens der bliver båret ekstra stole ind til de mange interesserede workshopdeltagere.

Lyt mere – snak mindre

Når man mødes til forhandlingen har mange, ifølge Mikkel Gudsøe, en tendens til at snakke løs og buldre frem med argumenter for at overbevise modparten. Men det er sandsynligvis slet ikke den bedste strategi, fortæller forhandlingseksperten.

”Ofte får du meget mere ud af at lytte til modparten. Og lyt nu aktivt, så du virkelig hører, hvad han siger. Det giver dig værdifuld viden om, hvad der ligger bag de krav, han stiller. Og det kan du bruge, når I skal nå frem til en løsning,” fortæller han.

Nye og bedre løsninger

Et eksempel på dette oplevede workshopdeltagerne, da de selv skulle i forhandlingstøjet og komme frem til en løsning i en udleveret case.

Umiddelbart gjorde begge casens parter krav på det samme parti appelsiner. Men de opmærksomme forhandlere bemærkede den væsentlige detalje, at den ene part udelukkende udnyttede appelsinkødet – den anden udelukkende appelsinskrællen. Så i stedet for at dele partiet, så ingen fik den mængde, de havde brug for, nåede de frem til en ny og bedre løsning: Hver part udnytter netop den del af appelsinen, de har brug for, og sender derefter resten til modparten.

Sæt dig i modpartens sted

”Når du forbereder dig til en forhandling, så prøv som en sidste ting at lytte til dine egne argumenter med modpartens ører. Hvis du var modparten – ville dit krav og dine argumenter så lyde som noget, du havde lyst til at gå med på? Hvis ikke, må du tænke dig om en ekstra gang eller til tasterne igen, hvis det er udkastet til en mail, du sidder med,” lyder rådet.

I øvrigt gør Mikkel Gudsøe opmærksom på, at forhandlinger ikke udelukkende handler om foderkontrakter og forpagtningsaftaler.

”En forhandling er enhver kommunikation med et andet menneske, der har til formål at få vedkommende til at gøre – eller undlade at gøre noget. Og min erfaring er, at dem, der har styr på de simple forhold, jeg har gennemgået, klarer sig markant bedre end dem, der ikke har,” lyder det fra Mikkel Gudsøe.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 5, 2018

Sidst bekræftet: 09-03-2018 Oprettet: 09-03-2018 Revideret: 09-03-2018

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20