Grovfoderet bør analyseres da det danner grundlag for foderplanlægningen, på den måde kan du med sikkerhed fastslå, hvor meget der skal tildeles og eventuelle mangler på næringsstoffer. Så kan du supplere med tilskudsfoder og/eller kraftfoder i det omfang det er nødvendigt.
Derfor bør du også altid forlange en analyse på det hø/wrap, som indkøbes fra landmanden eller anden foderleverandøren. Alle leverandører af større partier grovfoder bør få udtaget en grovfoderanalyse af de forskellige partier, for at dokumentere foderets næringsindhold.
For at være sikker på, at det foder du sender til analyse, virkeligt repræsenterer det anvendte foder, skal den indsendte prøve være repræsentativ og udtaget omhyggeligt. Følgende forhold skal derfor være opfyldt:
- Prøvetagningen skal være rigtigt udført.
- Prøven skal være håndteret korrekt.
- Laboratoriet som udfører analysen skal have de rigtige rutiner.
- Foderprøven skal følges af en følgeseddel som er korrekt udfyldt, hvoraf det fremgår hvilke analyser der skal udføres og hvortil svaret skal sendes.
For korn og forskellige typer af kraftfoder er det ikke så almindeligt, at få udtaget foderanalyser og normalt kan du med rimelig sikkerhed bruge tabelværdierne fra fodermiddeltabellen.
Hvordan er foderets hygiejniske værdi?
Hvis du allerede ved at se på grovfoderet eller ved at lugte til det kan vurdere, at foderet er af dårlig hygiejnisk kvalitet, det vil sige er kontamineret med bakterier eller mug, bør foderet ikke anvendes men kasseres. Det er vigtigt at få taget analyser af den hygiejniske værdi, hvis du kan fornemme at kvaliteten ikke er helt i top, men hvor det er svært at vurdere, hvor dårlig kvaliteten er.
Er der tale om wrapballer bør du vente til ensileringsprocessen er forløbet færdigt hvilket typisk tager 4-6 uger fra at græsset er indpakket i plastic og for hø bør du minimum vente til 2 uger efter, at høet er kommet i hus.
Prøven som skal analysere for hygiejnisk kvalitet bør ikke kommes i fryseren. Du bør ved forsendelsen være opmærksom på at undgå at prøven kommer til at ligge weekenden over på et postkontor. Det kan betyde store ændringer i den hygiejniske kvalitet således, at analyseresultatet ikke længere kan anvendes.
Inden prøven indsendes til analyse bør du tage en snak med laboratoriet om, hvilke analyser der er relevante, hvad det koster mv.
En konkret mistanke om et hygiejnisk problem ved foderet, kunne f.eks. være
- Synlige svampe- eller mug pletter
- Afvigende lugt, udseende eller struktur.
I disse tilfælde skal prøveudtagningen naturligvis ske med udgangspunkt i de foderpartier, hvor du har mistanke om problemer. Det er her vigtigt at være opmærksom på, at de synlige tegn på at foderkvaliteten ikke er i orden ofte kun er toppen af isbjerget. Foder uden disse synlige tegn kan sagtens være kontamineret med bakterier og eller have forhøjet kimtal.
Læs også: Med en foderanalyse sikrer du, at hesten fodres korrekt
Læs også: Sådan sikrer du god foderhygiejne i dit hestefoder