Ida gik konkurs fire år efter opstart

Først indkøring, derefter to år med et underskud på ca. 30.000 kr. Så satte banken stolen for døren. Nu kæmper Ida sammen med sin Martin for at få hverdagen til at fungere igen.


Ida Nytoft har helt klare bud på, hvad hun ville have gjort anderledes, hvis hun skulle starte forfra i dag.

Det gik ellers godt i slagtekalvebesætningen ved Vildbjerg. Med 1332 gram/daglig tilvækst, tilmed en stigning på 90 gram fra høst til jul 2014, en dødelighed på 4,8 % og et beskedent underskud på bare 30.000 kr. to år efter de havde startet en slagtekalveproduktion på 700 Dansk Kalv op fra bunden, var Ida og Martin Nytoft ikke nervøse. Heller ikke selv om banken i sommeren 2012 satte renten på alt gæld op til 10,25 % med begrundelse i manglende overskud på bedriften.

Men det bliver de, da banken siger nej til at låne dem 200.000 kr. til indkøb af halm i juli 2015. Og da dagsordenen til bankmødet senere på måneden rammer postkassen, er de klar over, at det er slut.

Kontoen i nul

I tiden efter føler Ida Nytoft sig meget alene med de mange opgaver, der følger, når man er gået konkurs. Og midt i al forvirringen syntes Ida ikke, de havde råd til krisehjælp. Først da naboen får dem tilmeldt, går det op for dem, at det er et gratis tilbud. Og gratis tilbud har de brug for. De har nemlig begået den fejl også at lade Idas navn figurere på Martins lønkonto. Så da de få dage efter pantsætningen går på netbank, bliver de mødt af et stort nul.

”Så går man i panik. Vi har jo to små piger og ikke en krone til at købe mad eller andre dagligvarer for. Så vi måtte gå til min mor, der heldigvis kunne låne os et par tusind kroner til det mest nødvendige,” fortæller Ida.

Det tager tid

Familien bor stadig i stuehuset til ejendommen, nu som lejere. Martin arbejder fuldtid hos den entreprenør, han var deltidsansat hos, mens de havde ejendommen. Og Ida har fået arbejde på en fabrik, der bearbejder køkkenelementer. De forventer, at en tre-årig gældssanering går i gang denne sommer.

”Vi er ikke ovenpå endnu. Nogle dage synes man bare ikke, man kan finde ud af noget som helst, og det føles som om, alt energi har forladt en. Men det går den rette vej,” lyder det fra Ida Nytoft.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 12 - 2016