Kvæg

Kontrol af Dyrevelfærdsmærket i malkekvægsbesætninger på vej

Kontrolkampagne sætter spot på malkekvægskvægbesætninger i Hjerteordningen. Bl.a. kontrolleres besætninger, der leverer kalve til producenter af Dansk Kalv.

Nyhed

12. april 2023

 Opdateret 17. april 2023

Fra maj måned og til oktober ruller Fødevarestyrelsens biler ud til malkekvægsbesætninger i hele landet for at kontrollere, at kravene til Dyrevelfærdsmærket – også kaldet Hjerteordningen - overholdes. De besætninger, som får besøg, vil være malkekvægsbesætninger, der leverer småkalve til Dansk Kalv-producenter - og besætninger, der leverer mælk med 3 hjerter.  

Ifølge specialkonsulent i Fødevarestyrelsen Christina Nygaard, er formålet med kampagnen bl.a. at understøtte, at Dyrevelfærdsmærket løfter dyrevelfærden for så mange dyr som muligt. ”Forbrugeren skal kunne stole på mærket og på, at besætningerne har bedre dyrevelfærd end kravene i den generelle lovgivning. Derfor kontrollerer vi, at kravene overholdes ude i besætningerne,” forklarer hun.

I alt besøger kontrollanterne 150 af de 300 malkekvægsbesætninger, der leverer 3-hjertet mælk, og 100 af de godt 600 hjerte 2-besætninger, der leverer småkalve til Dansk Kalv-producenter. 

Kontrollen sætter fokus på arealkrav til Dyrevelfærdsmærket

I hjerte 3-besætningerne vil kontrollanterne ifølge Christina Nygaard især have fokus på ordningens arealkrav. Det skyldes, at de besætninger primært er økologiske, og at det udvidede arealkrav i hjerteordningen ligger højere end økologikravet. Kravet lyder på, at der skal være 8 m2 pr. ko til stor race og 6,6 m2 til lille race – heraf kan de 2 m2 være udeareal.

”Hav gerne f.eks. en staldoversigt eller plantegning klar med mål på arealet for de enkelte hold - det vil lette kontrollen,” opfordrer Christina Nygaard. 

Fokus på opstaldning af kalvene 2 og 2 ved kontrol af Dyrevelfærdsmærket

Mælkeproducenter, som leverer kalve til producenter af Dansk Kalv, skal være registrerede som hjerte 2-besætninger og opfylde velfærdskravene for de kalve, der sælges til slagtekalveproducenten. Det betyder, at kalvene skal opstaldes 2 og 2, fra de er 7 dage gamle.

”Ved Hjerteordningens start betød dette krav en ændring i kalvenes opstaldning hos mange af producenterne, og derfor havde vi en overgangsordning. Nu gælder kravet alle kalve under Dyrevelfærdsmærket, og det skal leverandørerne af småkalve være opmærksomme på. Det vil vi bl.a. kontrollere nu,” fortæller Christina Nygaard. 

Husk at afmelde ordningen om Dyrevelfærdsmærket skriftligt ved ophør

Besætninger, der har været tilmeldt Dyrevelfærdsmærket, men som er ophørt med at levere kalve til Dansk Kalv-producenter, skal huske at afmelde sig ordningen. Når Fødevarestyrelsen møder op for at gennemføre kontrol, er det er for sent at reagere. 

Afmelding sker ved at sende en mail til bedre-dyrevelfaerd@fvst.dk

Forbrugerne går efter hjerterne 

Formålet med Dyrevelfærdsmærket er at skabe bedre dyrevelfærd for så mange dyr som muligt. Og Ifølge ejerchef i Danish Crown, Torben Nørremark er dyrevelfærd – og dermed hjerterne - tydeligvis noget, som forbrugerne går efter. 

”De 2 hjerter på vores Dansk Kalv-produkter har været med til at hæve afsætningen af konceptet med 30 % de seneste 3 år,” fortæller han. 

Hos Arla sætter man også pris på ordningen:
”Vi er meget glade for mærket. Det styrker helt klart relationen til vores kunder, at der er hjerter på produkterne” fortæller regionschef Henriette Guldager.

Også kvæglandmændene har taget ordningen til sig. Ud af de ca. 2.200 besætninger, der er tilmeldt, er de 1.800 kvægbesætninger. 

Find info om dyrevelfærdsmærket 

 
Dyrevelfærdsmærket

Dyrevelfærdsmærke

Vil du vide mere?