
Svinehåndbog - nyttig viden om økologisk svineproduktion
Her er samlet faglitteratur målrettet økologisk svineproduktion, men størstedelen af stoffet er også relevant for konventionelle frilandsproducenter.
Her er samlet faglitteratur målrettet økologisk svineproduktion, men størstedelen af stoffet er også relevant for konventionelle frilandsproducenter.
Der er tale om en database med samling af eksisterende viden skrevet af forskellige forfattere gennem de sidste ca. 10 år. Derfor er sprog og layout forskellig fra dokument til dokument.
Hensigten er, at give læseren et godt overblik over den specielle produktionsgren og de spørgsmål, der opstår i forbindelse med etableringen og drift af den.
Videndatabasen vil løbende blive udbygget og ajourført – i det omfang, der fremover kan skaffes ressourcer til det. Afsnittet om regler har i den forbindelse højeste prioritet, men i tilfælde af detaljerede spørgsmål, henvises altid til pågældende myndighed.
Der rettes hermed en tak til alle involverede som har bidraget med viden fra deres daglige virke. Arbejdet er gennemført med støtte fra Videncenter for Svineproduktion.
Omlægning til økologisk drift er en stor beslutning, som kræver grundig forberedelse.
Dette kapitel præsenterer de spørgsmål og svar, der typisk melder sig, tips til, hvordan man selv kan forberede sig samt en præsentation af de rådgivere, der står parat til at bistå med svinefaglig produktionsrådgivning.
Ofte stillede spørgsmål før omlægning til økologisk svineproduktion
Sådan omlægges til økologisk griseproduktion
Skematisk oversigt over omlægning (Drejebog fra Friland)
Kom godt i gang med økologisk griseproduktion
Barrierer for omlægning fra konventionel til økologisk svineproduktion
Økologireglerne erstatter ikke andre regler, der gælder for dansk jordbrugsproduktion. Hvis et område er reguleret af både økologiregler og andre generelle regler, skal alle regler overholdes.
Målsætningen i økologisk produktion er bæredygtighed inden for både miljø og dyrevelfærd. Til at understøtte målsætningen er der formuleret et regelsæt, men reglerne i sig selv gør det ikke. Målsætningen rækker langt videre, og kræver en konstant udvikling og indsats – reglerne sikrer kun et fælles afsæt, troværdighed og dokumentation undervejs til at nå målsætningen.
Det er et helt grundlæggende krav, at alle regler overholdes for at kunne kalde sig økologisk producent, og dertil er det afgørende med forståelse for, at regler er dynamiske og ikke statiske. I takt med, at udviklingen tilbyder nye måder at nå målet på, kan reglerne tilpasses.
De første par år, efter omlægning til økologi, kræver reglerne meget opmærksomhed og tid. Derefter bliver det til en del af hverdagen, og fokus på udvikling af produktionen kan genoptages.
EU Økologireglerne ajourføres normalt en gang om året:
Landbrugsstyrelsen: Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion
Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og Dyrenes Beskyttelse har i samarbejde formuleret brancheanbefalinger. Kendetegnet for anbefalingerne er, at de supplerer EU reglerne. Anbefalingerne er frivillige, men de gængse afsætningsselskaber stiller dog krav om at deres leverandører opfylder dem.
Læs Brancheanbefalingerne
Mærkekrav fra Dyrenes Beskyttelse skal opfyldes for at kunne mærke produktet med ”Anbefalet af dyrenes beskyttelse”.
Økologiske producenter skal opfylde kravene til dyrevelfærdsmærkeordningen.
Fødevarestyrelsen: Fakta om dyrevelfærdsmærket
Økologiske producenter skal overholde kravene under Danish ordningen. DANISH Produktstandard er danske svineproducenters kvalitetsprogram, der skal sikre og dokumentere, at danske svinebesætninger lever op til dansk lovgivning og branchekrav med særlig fokus på god dyrevelfærd, høj fødevaresikkerhed og en klar sporbarhed i alle danske svinebesætninger.
Svineproduktion: Danish produktstandard
Derudover skal almindelig lovgivning selvfølgelig overholdes.
Brancheanbefalinger - økologiske grise
Økologikontrol
Regler for økologisk svinehold
Løbeafdeling til økologisk grise
Brug af KS på friland
Strøelsesmaterialer i farehytter
Farefolde med beplantning (pdf)
Overvejelser før etablering af smågrise-/ slagtesvinestald
Eksempel på nytænkning af staldindretning (Udløbet)
Tips til at reducere pattegrisedødeligheden på øko-bedrifter
Staldkatalog (pdf)
Indretning og funktion af stalde til økologisk slagtesvineproduktion
Opstaldning af økologiske slagtesvin af forskellig størrelse
Indretning og funktion af leje-, aktivitets- og gødeareal samt udeareal i stier til slagtesvineproduktion
Udeareal med kombineret fast gulv og spaltegulv til slagtesvin
Udendørs smågrise og slagtesvin
Udvikling og afprøvning af alternative stald- og produktionsformer
Trækfrit leje i smågrise-/slagtesvinestalde med inde- og udeareal
Funktion af stier med udeareal til ungsvin og slagtesvin
Økologiske slagtesvin i mobile folde på roer
Ved optimering af foderblandinger uden adgang til kunstige aminosyrer skal foderet ofte have et forhøjet indhold af protein for at opfylde aminosyrekravene. Færdigfoderet skal justeres for aminosyrer, mineraler og vitaminer, så det sammen med grovfoderet dækker grisenes behov. Fokus på søernes huld er en væsentlig del af foderstyringen.
Valget af afgrøder/fodermidler skal tilgodese grisenes behov sammen med, at det skal indpasses i sædskiftet. Det kan være nødvendigt at indføre dyrkning af nye plantesorter, som er egnet i det økologiske sædskifte.
Frøbælgplanterne ært, hestebønne og lupin er de bedst egnede proteinafgrøder under danske klimaforhold. De forsyner sædskiftet med kvælstof via fiksering af luftens kvælstof (N2), og virker fodsygesanerende i kornrige sædskifter. Afgrøderne har ry for at være dyrkningsusikre på områder som tørkefølsomhed, lejesædstilbøjelighed, sen modning og variabel kvalitet af frøene.
Maks. grænser på forskellige afgrøder/fodermidler til de enkelte dyregrupper og protein niveau skal kendes for at finde den optimale fodersammensætning.
Fodring af økologiske grise
Cikorie til smågrise
100 pct. økologisk foder til smågrise
Agaricus og rød solhat til smågrise
En god fornemmelse i økosvinemaven (Arkiveret)
Hangrise fodret med 15 % cikorie
0, 80 og 100 pct. økologisk foder til slagtesvin
Diarré hos ung- og slagtesvin i økologiske og frilandsbesætninger
Svin stiller store – og meget specifikke – krav til proteinforsyningen. Hverken for lidt eller for meget, men lige nøjagtig det, der er brug for. Også proteinkilden er ganske væsentlig, da der ofte kan følge væksthæmmende eller diarré fremkaldende stoffer med i købet.
Nedenfor finder du viden om udvalgte proteinkilder og deres egnethed til at indgå i foderrationen.
Aminosyreforsyning ved 100 % økologisk fodring (pdf)
Råvarekatalog om proteinfodermidler (2004) (Arkiveret)
Amaranth (Arkiveret)
Biproduktet DDGS (Arkiveret)
Det spændende ved hamp er proteinet
Hestebønner til grise – danske og udenlandske undersøgelser
Anvendelse af Lupin Prima som proteinkilde til økologiske slagtesvin
Sesamfrø (Arkiveret)
Quinoa (Arkiveret)
Økonomisk værdi af bælgsæd (Arkiveret)
Grovfoder (pdf)
Proteinafgrøder og grovfoder til fjerkræ og svin (Arkiveret)
Økologisk grovfoder
Artikler fra projekt om nye typer grovfoder til drægtige økosøer (Arkiveret)
Grovfodertype og forekomst af salmonella hos slagtesvin (pdf)
Økologisk grovfoder til svin (inkl. video)
Grovfoder til slagtesvin (Arkiveret)
Vitaminer (Arkiveret)
Adgang til friskt drikkevand” lyder som en banal selvfølgelighed i manges ører. Praksis viser imidlertid, at emnet fortjener opmærksomhed. Dyrenes vandbehov er stort – især i fareafdelingen og der kvitteres for en god vandkvalitet. Mht. vandkvalitet henvises til punkt 10 ”Produktionsstyring/Råd der virker
Svineproduktion i Danmark er stort set baseret på samme type avlsdyr, uanset om det er indendørs konvention drift, udendørs konventionel drift eller økologisk produktion.
Dette kapitel fortæller om de enkelte racer, avlsmål og udskiftningsstrategi (som er reguleret af regelsættet) samt kort om udvalgte udenlandske racer).
Avl- og udskiftningsstrategi i økologisk svineproduktion
Avlsmål (pdf)
Udenlandske racer (udløbet)
Robuste racer til økologisk svineproduktion - på jagt i Sverige (Arkiveret)
England viser robuste racer til økologisk svineproduktion (Arkiveret)
Endnu ikke klar til øko-avlsprogram
Hvis økologiske dyr bliver syge, skal de behandles – ligesom alle andre dyr, men adgangen til veterinære lægemidler er mere restriktiv end indenfor den konventionelle produktion.
Læs i dette kapitel om håndtering af medicin, sundhedsrådgivning, tiltag til at reducere pattegrisedødelighed og hvad den vilde flora kan betyde for dyrene.
Behandling af økologiske svin (Arkiveret)
Opbevaring af medicin på bedriften (Arkiveret)
Sundhedsrådgivningsaftaler (Arkiveret)
Manual: Reduceret pattegrisedødelighed
Forgiftninger (Arkiveret)
Indvoldsorme æg kortlægges i nyt økologi-projekt (Arkiveret)
Svampetoksiner (Arkiveret)
Indvoldsorm og fluer (Arkiveret)
Økologisk griseproduktion uden zink
En økologisk bedrift skal sikre indtjening til ejeren og det kræver lige så meget faglig styring som enhver anden bedrift.
Der er risiko for, at det omfattende regelsæt og dokumentationskrav er en del af det at vælge økologi. Det kan nemt ”overrule” den faglige styring, som bør være en del af hverdagens opgaver.
Reproduktion
Drægtige søer (Arkiveret)
Soen og pattegrisene
Faremarksmanual med 16 tilhørende faktaark
Sådan fravænner du økologiske smågrise
Holddrift (Arkiveret)
Kvalitetssikring i management fodring/levering/velfærd (Arkiveret)
Artikel "Det nytter og rykker...." (Arkiveret)
Råd der virker – fra rådgivningen (Arkiveret)
Dette kapitel giver adgang til budgetkalkuler, hvor det er muligt at arbejde med egne tal. Standardkalkulerne er bl.a. baseret på ”Grundlag for beregnet notering for økologiske smågrise”, som også vises. Derudover er der eksempler på produktionsresultater samt et større materiale omkring overvejelser og økonomi i hjemmeblanding af foder.
Farmtal Online
Grundlag for beregnet notering for økologiske smågrise
Aktuel notering fra Friland A/S
kalenderåret 2010 (pdf)
kalenderåret 2011 (pdf)
kalenderåret 2012 (pdf)
kalenderåret 2013 (pdf)
Kalenderåret 2014 (pdf)
Kalenderåret 2015 (pdf)
Kalenderåret 2016 (mangler)
Kalenderåret 2017 (pdf)
Kalenderåret 2018 (pdf)
Overvejelser og økonomi vedr. hjemmeblanding af foder (Arkiveret)
Mange aktører bidrager til at opbygge viden om økologiske svineproduktion.
I dette kapitel vises et skema over projektaktiviteter. Skemaet er tænkt til at give et hurtigt overblik alene ud fra projektets emne / titel.
For flere af projekterne er der desuden mulighed for at gå videre og læse et kort resume. Ønsker man at studere detaljer, er der oplyst kontaktpersoner eller en hjemmesideadresse.
Oversigt - Igangværende og afsluttede projekter:
december 2010 (udløbet)
januar 2014 (pdf)
april 2015 (pdf)
december 2016 (pdf)
I dette kapitel samles viden præsenteret på større arrangementer.
Dyrevelfærd (Arkiveret)
Faktaark om dyrevelfærd i mindre svinebesætninger (pdf)
Aminosyrekonference
Faglig Temadag den 20.november 2012 (Udløbet)
Faglig temadag den 21. november 2013 (Udløbet)
Faglig temadag den 26. november 2014 (Udløbet)
Faglig temadag den 18. november 2015 (Udløbet)
Test din viden om produktion af økologiske grise (pdf)
Fødevarestyrelsen: Sådan passer du din kælegris (Link udløbet)