Oprettet: 12-04-2019
Revideret: 19-04-2019

Vær opmærksom på tre-ugers-reglen ved salmonellaprøver

Blod til salmonellaprøver skal tages fra dyr, der har opholdt sig mindst tre uger i besætningen. Et krav, som trådte i kraft 1. januar i år.

Blod til salmonellaprøver skal tages fra dyr, der har opholdt sig mindst tre uger i besætningen. Et krav, som trådte i kraft 1. januar i år.

Når du tager prøver for salmonella skal prøverne tages fra dyr, der har opholdt sig mindst tre uger i besætningen. Det er et lovkrav, som trådte i kraft 1. januar i år. Og kravet gælder uanset, om der er tale om de lovpligtige prøver eller niveaugivende (fx hvis en niveau 3-besætning ønsker at komme i niveau 2). Det er med andre ord ikke muligt, at lade nyindkøbte dyr indgå i prøveudtagningen. Denne tre-ugers-regel gælder naturligvis også kvieejendomme.

Som hidtil skal prøverne tages af de yngste dyr over tre måneder. Dette krav er uændret.

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 8, 2019

Sidst bekræftet: 19-04-2019 Oprettet: 12-04-2019 Revideret: 19-04-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Dyrlæge

Betina Tvistholm

Sundhed og produktion


Af samme forfatter

Sådan smitter Salmonella Dublin mellem kvægbesætninger
Undgå at få Salmonella Dublin ind i kvægbesætningen fra andre besætninger. Ret fokus mod forholdene beskrevet her.
27.11.19
HUSK salmonellablodprøver hvis du har ejendom med kvier eller kviehotel
Husk, at du skal udtage overvågningsblodprøver 1-2 gange årligt, hvis du har kvier stående et andet sted end på din mælkele...
09.08.19
Faktaark Yversundhed
Faktaark om malkning og yversundhed
01.02.19
Fakta - SÅDAN BRUGER DU MALKEDATA TIL AT FORBEDRE MALKNINGEN
Malkedata giver et billede af den aktuelle malkning – og giver mulighed for at evaluere og forbedre malkeprocessen. Man får...
01.02.19
Faktaark - GRADUERING AF YVERBETÆNDELSE
God yversundhed i besætningen kræver omhyggelig og effektiv håndtering af yverbetændelse. Inddeling af yverbetændelserne ef...
01.02.19