Natur og biodiversitet
I ”Aftale om et Grønt Danmark” er der sat en tydelig retning: Naturen skal prioriteres som en afgørende samfundsværdi og have markant mere plads. Aftalen indeholder en række konkrete indsatser, der skal bidrage til at styrke den danske biodiversitet og sikre langt mere beskyttet natur – både i statslige og private områder.
Hovedpunkter for natur og biodiversitet:
- 70.000 ha lavbundsarealer
- 70.000 ha randarealer
- 80.000 ha privat urørt skov
- 20.000 ha urørt statsskov
- 10.000 ha ny natur via ekstensivering (2024)
Samlet ca. 250.000 ha, svarende til 4,2 % af Danmarks areal.
Mål: 20 % beskyttet natur:
Omlægningen gennem Danmarks Grønne Arealfond skal bidrage direkte til målsætningen om, at mindst 20 % af Danmarks areal bliver beskyttet natur – heraf en andel som strengt beskyttet.
Ny natur- og biodiversitetslov på vej:
I 2025 skal Folketingets partier drøfte en kommende lov om natur og biodiversitet. Her ventes det, at regeringen fremlægger konkrete definitioner af, hvad der forstås ved beskyttet og strengt beskyttet natur.
Landbruget har en nøglerolle
Som Danmarks største arealforvalter spiller landbruget en central rolle i at vende tilbagegangen for biodiversiteten. Ved at beskytte og forbedre eksisterende naturområder – og skabe nye, hvor det er fagligt og driftsmæssigt muligt – kan landbruget bidrage til at sikre robuste levesteder og en rigere natur.