Oprettet: 03-05-2019

Salmonella: Husk kvartalsprøverne

Hvis din besætning er skiftet fra salmonellaniveau 2 til 1, og du ikke har fået taget kvartalsprøver, risikerer du at modtage en indskærpelse eller partshøring fra Fødevarestyrelsen. Se retningslinjerne her.

Vær opmærksom på, at Fødevarestyrelsen fremover vil sende indskærpelser og partshøringer til mælkeleverende besætningsejere, der ikke har fået udtaget kvartalsblodprøver for Salmonella Dublin, efter at de er skiftet fra niveau 2 til niveau 1. Reglerne for udtagelse af kvartalsprøver for disse besætninger ser sådan ud:

Ejendomme, der har været placeret i Salmonella Dublin-niveau 2 inden for det seneste år, skal sikre, at der fortsat bliver udtaget kvartalsprøver hver tredje måned indtil 1 år efter, at ejendommen er kommet i niveau 1.

I denne periode skal der udtages 8 blodprøver på de yngste kalve over 3 måneder, hver tredje måned. Prøverne skal tages af kalve, der har opholdt sig på ejendommen i mindst 3 uger.

Dette krav gælder også nysmittede besætninger, der kun kortvarigt har været i niveau 2 og derfor ikke har været forpligtet til at udtage kvartalsprøver.

Hvis der fra ejendommen flyttes kvæg til levebrug, som er ældre end 6 måneder, skal ovenstående blodprøver udtages hver tredje måned i 2 år efter, at ejendommen er placeret i Salmonella Dublin-niveau 1.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 9, 2019 

 

Sidst bekræftet: 03-05-2019 Oprettet: 03-05-2019 Revideret: 03-05-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Lars Pedersen

Sundhed, velfærd og reproduktion, Kvæg


Af samme forfatter

BEST PRACTICE - Sådan undgår du pink eye i kvægbesætningen
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Se hvordan du undgår den og begr...
20.12.19
Pinkeye - is it a problem in Denmark?
Artikel af Lars Pedersen, SEGES Livestock Innovation, 8200 Aarhus, Denmark
06.12.19
Vælg den rette sæbe og desinfektion til kvæg- og kalvestalden
Se eksempler på sæber og desinfektionsmidler, der er egnet til rengøring og desinfektion i kalve- og kvægstalde. (Produktli...
25.10.19
Værd at vide om sygdommen oksebremselarve-invasion hos kvæg
Oksebremselarve-invasion er en sygdom hos kvæg, hvor oksebremsens larver udvikler sig i dyret. Læs her en kort beskrivelse ...
14.08.19
Vesikulær stomatitis
Kort beskrivelse af sygdommen med link til faglig beskrivelse m.m.
20.06.19