Oprettet: 13-01-2020

Bliv klogere på minivådområder

Overvejer du at etablere et minivådområde for at komme udledningen af næringsstoffer til livs? Er du usikker på, hvordan et minivådområde virker, og hvordan du kommer i gang? En spritny folder fra SEGES hjælper dig videre.

Effekten af de første danske minivådområder og lodsejernes erfaringer som pionerer offentliggøres i en helt ny folder fra SEGES på Plantekongressen den 14.-15. januar.

Læs en skærmvenlig udgave af folderen ”Bliv klogere på minivådområder – effekt og erfaringer fra de første danske minivådområder”.

Minivådområdernes effekt

Et minivådområde er et effektivt filter i landskabet, som reducerer udledningen af kvælstof og fosfor til vandmiljøet. SEGES’ nye folder viser resultaterne fra 14 forskellige minivådområder, som blev etableret i Jylland mellem 2010 og 2015.

Tallene for alle minivådområdernes effekt på kvælstof og fosfor præsenteres. Også tallene for, hvordan de 14 minivådområder hver især reducerer udledningen af kvælstof og fosfor til enten fjord eller hav, lægges frem.

Derudover viser dronebilleder og naturtro skitsetegninger, hvor forskelligt de 14 minivådområder er konstrueret.

Lodsejernes erfaringer

Der er også inspiration at hente i otte artikler, hvor lodsejerne fortæller om deres erfaringer med at etablere eller købe sig til et minivådområde.

En landmand beskriver, hvorfor han har valgt en kombineret pumpe- og vindmølleløsning. En anden landmand understreger, at hans marker er blevet langt mere dyrkningssikre. Og en tredje landmand ser minivådområdet som et plus i salgsopstillingen – når den tid kommer.

Tag et gratis eksemplar af folderen på Oplandskonsulenternes stand på Plantekongressen eller download en printvenlig udgave her.

Brug oplandskonsulenterne

Oplandskonsulenterne på de lokale rådgivningsvirksomheder stiller gratis deres viden om minivådområder til rådighed. Læs mere om, hvordan oplandskonsulenterne kan hjælpe i folderen på side 43.  

 
Sidst bekræftet: 13-01-2020 Oprettet: 13-01-2020 Revideret: 13-01-2020

Forfatter

Anlæg & Miljø
Chefforsker, cand.scient., phd

Charlotte Kjærgaard

Miljø & Land


Kommunikationskonsulent

Pernille Pennington

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Svinepriserne stiger fortsat i 2020
Svineproducenterne nyder godt af de høje svinepriser, og trenden fortsætter ind i andet kvartal af 2020. Det fortæller den ...
26.02.20
Et minivådområde er et plus i salgsopstillingen
Svineproducent Christian Pries Andersen fik et minivådområde med i købet, da han i 2015 overtog en gård fra sin tidligere a...
27.01.20
Vores marker er absolut blevet mere dyrkningssikre
Knud Thing er den stolte ejer af det til dato største minivådområde i Danmark med et drænopland på 230 ha og et vandspejl p...
23.01.20
Pumpen kører på den strøm, vindmøllen laver
Henrik Larsens minivådområde kører upåklageligt: Hvis den lille pumpe, som får el fra vindmøllen, ikke kan klare vandmasser...
20.01.20
Podcast: Sådan sparer du op til pension
Det har altid været vigtigt for svineproducent Ulrik Krogsgaard at spare op til pension. Hør mere om, hvad Ulrik har gjort,...
18.11.19