Billede af skrivebord

Kvæg

Midlertidigt stop for benchmark af antibiotikaforbrug

Krav til brug af MitID spænder midlertidigt ben for, at kvægbrugere kan sammenligne forbruget af antibiotika på egen bedrift med lignende bedrifter i DMS.

I snart et år har det været muligt at sammenligne bedriftens forbrug af antibiotika med lignende bedrifter i DMS. Men nu er det desværre slut for et stykke tid.

Øgede sikkerhedskrav ved brug af data fra det offentlige betyder nemlig, at det fra 1. november 2023 ikke længere er muligt automatisk at indlæse ADD-værdier fra Fødevarestyrelsens VetStat-database til DMS og dermed benchmarke antibiotikaforbrug med andre bedrifter.

Der bliver dog arbejdet på højtryk for at finde en løsning, så du, som kvægbruger, igen kan få et indtryk af, hvordan niveauet for brug af antibiotika er på din bedrift sammenlignet med andre.

Hold det gode fokus

Dyrlæge Henrik Læssøe Martin fra SEGES Innovation er ærgerlig over, at muligheden må holde en ufrivillig pause.

”Fødevarestyrelsen har desværre ikke prioriteret opgaven med at sikre dataadgang højt nok,” lyder det fra dyrlægen. Men lad os endelig holde fast i det gode fokus, også i en udfordrende vintertid. Antibiotikaforbruget til køerne har i en årrække ligget rigtig fint. Og i 2022 fik vi endelig vendt forbruget hos kalvene i kraft af et rigtig godt arbejde fra landets mange dygtige kalvepassere. Vi ved, at det motiverer mange at sammenligne resultater med andre besætninger, men det må vi nu undvære de næste par måneder,” siger Henrik Læssøe Martin. 

Vigtigt at kunne sammenligne antibiotikaforbrug 

Ifølge næstformand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Karsten Willumsen, er det vigtigt, at der findes en god løsning, så man igen kan sammenligne antibiotikaforbruget i DMS.

”Der er altid meget god inspiration at hente i benchmark til egen bedrift. Så vi er mange, der bliver glade, hvis der hurtigt findes en løsning i forhold til datasikkerheden,” siger han.

Kvægbrugere og dyrlæger kan fortsat se den enkelte besætnings ADD-værdier direkte i VetStat, og Henrik Læssøe Martin forventer, at der er en varig løsning i starten af 2024, så man igen kan benchmarke medicinforbruget i Nøgletalstjek i DMS.

Vil du vide mere?

Støttet af