Find alle FarmTest til planteproduktion
SEGES har gennem årene udarbejdet en række FarmTest inden for planteproduktion som bl.a. giver nyttig viden om maskiner, dyrkningsteknik og meget mere.
SEGES har gennem årene udarbejdet en række FarmTest inden for planteproduktion som bl.a. giver nyttig viden om maskiner, dyrkningsteknik og meget mere.
Baggrunden for at udvikle FarmTest har været at undersøge både tilgængelig og ny teknologi, som den bruges og anvendes i landbruget og hos maskinstationerne rundt omkring i landet. Derfor er undersøgelserne også altid præget af at foregå under de betingelser, den deltagende bedrift eller maskinstation arbejder under. Alle undersøgelser er uvildige og ikke lavet med henblik på at fremhæve bestemte producenter eller fabrikater.
FarmTest nr. 1: Pløjefri dyrkning med nye typer af tandsåmaskiner (2001)
- Afsluttet FarmTest
Farmtestundersøgelse af pløjefri dyrkning på 15 bedrifter. Landmændene i undersøgelsen har valgt pløjefri dyrkning for at øge kapaciteten og reducere omkostningerne. Bedrifterne udnytter maskinerne på et stort areal, idet der i gennemsnit tilsås 400 ha.
FarmTest nr. 11: Rapport om forsøg med stubbearbejdning og såmetoder ved pløjefri dyrkning (2004)
FarmTest rapport om forsøg med stubbearbejdning og såmetoder ved pløjefri dyrkning.
FarmTest nr. 12: Originale og uoriginale spidser til stubharver i test (2002)
- Afsluttet FarmTest
En sammenlignende undersøgelse af uoriginale stubharvespidser fra Solbjerg og originale spidser fra henholdsvis Kongskilde og Kverneland.
FarmTest nr. 14: Onland pløjning (2003)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten undersøger fordele og ulemper ved onland pløjning.
FarmTest nr. 16: Undersøger kvik-optrækkere (2004)
- Afsluttet FarmTest
Mekanisk bekæmpelse af kvik har stor interesse især blandt økologiske landmænd. Der bliver igen markedsført maskiner, som primært er beregnet på optrækning og frilægning af kvikudløberne, så de kan tørre ud.
FarmTest nr. 19: Sliddele til KUHN plove (2004)
- Afsluttet FarmTest
Sammenlignende undersøgelse af originale og uoriginale sliddele til plove.
FarmTest nr. 46: Etablering af efterafgrøder med lave omkostninger (2006)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelsen viser, at bredspredning af efterafgrøder før eller efter høst normalt giver en god etablering. I undersøgelsen har der især været fokus på anvendelsen af universalspredere, der udmærker sig ved at være enkle og fleksible.
FarmTest nr. 47: Stennedlægningsfræsere (2005)
- Afsluttet FarmTest
Stenstrenglægning var den mest effektive metode til at undgå sten i kartoflerne. Metoden reducerede mængden af sten med 98 %. De mest velfungerende stennedlægningsfræsere reducerede mængden af sten med op til 70 %. I undersøgelsen blev tre stennedlægningsfræseres evne til at begrænse den mængde sten, der følger med kartoflerne ved optagning, sammenlignet. Fræserne blev vurderet i forhold til ingen fræsning og stenstrenglægning til henholdsvis 15 cm og 25 cm.
FarmTest nr. 54: Planteetablering med og uden plov (2005)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest af traditionel jordbearbejdning og forskellige nye maskintyper til planteetablering uden pløjning. Testen viser, at der kunne være problemer med fremspiring af spildkorn og ukrudt, der hvor der ikke pløjes.
FarmTest nr. 73: Stennedlægningsfræsere (2006)
Stenstrenglægning er den mest effektive metode til at undgå sten i kartoflerne ved optagning.
FarmTest nr. 92: Afpudsning i rødsvingel (2008)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelsen viser, at afpudsning af rødsvingel i efteråret har betydning for udbyttet. Betydning af antallet af afpudsninger, afpudsertype og -hastighed er blevet undersøgt i rødsvingel.
FarmTest nr. 111: Mekanisk kvikbekæmpelse (2010)
Der er efter høst i 2009 gennemført en undersøgelse af fire forskellige harvers effekt på kvik, samt af antal overkørsler.
FarmTest nr. 113: Etablering af efterafgrøder (2011)
Der er gennemført FarmTest af 5 el spredere til etablering af efterafgrøder med henblik på at undersøge spredebillede, risiko for skader på olieholdige frø samt mulighed for etablering samtidig med høst af afgrøden.
FarmTest nr. 127: Systemer til regulering af dæktryk (2013)
Der er stigende fokus på at reducere de strukturskader, der opstår i jorden, når stadig større maskiner overkører markerne. FarmTesten beskriver de tilgængelige systemer til regulering af dæktryk.
FarmTest nr. 147: Brændstofforbrug ved harvning (2017)
I foråret 2017 gennemført SEGES en undersøgelse af brændstofforbrug ved forskellig harvedybde og dæktryk. Undersøgelsen er udført på to lokaliteter med sandjord og på en lokalitet med lerjord.
FarmTest nr. 34: Majs sået under plast (2005)
- Afsluttet FarmTest
Plastfolien øger dyrkningssikkerheden og giver mulighed for at så 2-3 uger tidligere end normalt.
FarmTest nr. 46: Etablering af efterafgrøder med lave omkostninger (2006)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelsen viser, at bredspredning af efterafgrøder før eller efter høst normalt giver en god etablering. I undersøgelsen har der især været fokus på anvendelsen af universalspredere, der udmærker sig ved at være enkle og fleksible.
FarmTest nr. 51: Såning af majs på kamme (2006)
- Igangværende FarmTest
I 2005 blev der bygget en række kombinationsmaskiner til etablering af majs på kamme. Denne undersøgelse præsenterer nogle af maskinerne.
FarmTest nr. 105: Er såsæd bejdset på mobile anlæg lige så god som indkøbt såsæd? (2009)
En FarmTest hos to maskinstationer, som udfører bejdsning af såsæd hos landmænd, har vist, at udstyret har været i stand til at udføre en tilfredsstillende bejdsning.
FarmTest nr. 116: Placering af handelsgødning med kombisåmaskiner (2011)
FarmTesten beskriver en række forskellige kombisåmaskiners evne til at placere gødning i den korrekte sådybde. Desuden videregives erfaringer fra praksis med placering af gødning. Afslutningsvis belyses økonomien ved placering af handelsgødning.
FarmTest nr. 120: Etablering af vårsæd (2011)
FarmTesten omfatter vurdering af såbed og fremspiring ved forskellige metoder til jordbearbejdning og såning af vårsæd på lerholdige jorde.
FarmTest nr. 123: Etablering af majs (2012)
Jo mindre jordbearbejdning, der blev foretaget forud for såning af majs, jo større spredning var der i den målte sådybde. Det er derfor vigtigt at foretage minimum én harvning før såning ved pløjefri etablering af majs.
FarmTest nr. 126: Pløjefri etablering af vinterraps (2013)
Der er gennemført besøg på ni lokaliteter med forskellige metoder til pløjefri etablering af
vinterraps. Der er gennemført en vurdering, dels af såarbejdet under dets udførelse, dels
af vinterrapsens generelle tilstand 2-4 uger efter såning.
FarmTest nr. 131: Etablering af vintersæd (2014)
Syv forskellige metoder til etablering af vintersæd er blevet undersøgt i efteråret 2013.
FarmTest nr. 151: Teknik til etablering af efterafgrøder før høst (2021)
FarmTesten belyser hvorledes SEGES har undersøgt muligheden for at optimere spredning af forskellige efterafgrødefrø før høst. 4 forskellige efterafgrødeblandinger blev spredt med centrifugalspreder i Bygholm spredehal og efterfølgende gentog vi testen i marken, hvor de 4 efterafgrødeblandinger er blevet spredt med 3 forskellige teknikker.
FarmTest nr. 2: Marksprøjter med injektionssystem og GPS (2001)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest af to marksprøjter med injektionssystem undersøgt for brug til positionsbestemt sprøjtning.
FarmTest: Afprøvning af trykudligningsudstyr på langfingerharver (2002)
- Afsluttet FarmTest
En visuel vurdering af harverne og tandreguleringen samt måling af bearbejdningsdybden på tværs af harvens arbejdsbredde.
FarmTest nr. 4: Optiske styresystemer til radrensning og rækkedyrkning (2003)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelsen omfatter ny teknik og metoder, der kan benyttes i forskellige rækkeafgrøder på konventionelle og økologiske bedrifter.
FarmTest nr. 35: Strategi for positionsbestemt ukrudtsbekæmpelse i roer (2004)
- Afsluttet FarmTest
Ved brug af varierede doseringer er det muligt at reducere forbruget af ukrudtsmidler i roer. Umiddelbart kan besparelsen dog ikke aflønne den ekstra arbejdsindsats, der skal til.
FarmTest nr. 38: Tågesprøjter i solbær (2005)
- Afsluttet FarmTest
Tre tågesprøjter er undersøgt med hensyn til afsætning af sprøjtevæske i buskene og med hensyn til tab af sprøjtevæske ved afsætning på jord og ved vindafdrift.
FarmTest nr. 65: Sprøjteteknik i jordbær (2007)
Ved to demonstrationer af sprøjteteknik i jordbær blev væskens afsætning vurderet ved brug af vandfølsomt papir samt med sporstof og ultraviolet lys.
FarmTest nr. 84: Sprøjteteknik i kartofler (2007)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten afprøver sprøjteteknikker ved hjælp af afsætningsmålinger, hvor et sporstof udsprøjtes. Efterfølgende er teknikkerne blevet vurderet ud fra mængden af sporstof samt placering i afgrøden.
FarmTest nr. 85: Sprøjteteknik i løg (2008)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten vurderer forskellige sprøjteteknikker med hensyn til afsætning af sprøjtevæske i løg.
FarmTest nr. 87: Sprøjteteknik i kål (2008)
- Afsluttet FarmTest
Sprøjteteknikken i kål er undersøgt ved forskellige dyser, med/uden luft assistance og ved tilsætning af sprede-/klæbemidlet Zipper. Især luft assistance og Zipper gav spændende resultater.
FarmTest nr. 99: Sektionsafblænding på sprøjter (2009)
- Afsluttet FarmTest
Systemer, der automatisk åbner og lukker for en marksprøjtes bomsektioner kan sikre, at plantebeskyttelsesmidler udbringes med mindst muligt overlap.
FarmTest nr. 100: Udstyr til indvendig skylning af sprøjter (2012)
- Afsluttet FarmTest
Skylleudstyr til eftermontering på sprøjter fortynder hurtigt og effektivt restsprøjtevæsken til under 2 pct. Af oprindelig tankkoncentration. Det tog under 6 minutter at fortynde og sprøjte væsken ud, hvor der netop er sprøjtet.
Læs også FarmTesten på engelsk.
FarmTest nr. 115: Øget hastighed ved marksprøjtning (2011)
Ved opgaver uden krav om nedtrængning, og hvor kapaciteten er ringe, kan hurtig kørsel med marksprøjten være en løsning. Hurtig kørsel med marksprøjten stiller bl.a. Nye krav til dysevalg, sprøjtebommens stabilitet og markernes egnethed til hurtig kørsel.
FarmTest nr. 118: Radrensning i majs og vinterraps(2011)
FarmTesten beskriver tilgængelig teknik og videregiver erfaringer fra praksis. Der er bl.a. Fokus på korrekt indstilling af radrenseren, den opnåede bekæmpelseseffekt og økonomiske konsekvenser.
FarmTest nr. 122: Injektionssprøjter (2012)
Injektionssprøjter har den force, at der kan foretages hurtigt middelskift. FarmTesten belyser anvendelse ved pletsprøjtning. Der anbefales optimering af sprøjterne for reduktion af reaktionslængden.
FarmTest nr. 124: Udbringning af flydende gødning (2012)
- Afsluttet FarmTest
Hvad kræves der af marksprøjten, og hvilke opbevaringsformer kan anbefales, til udbringning af flydende gødning? Hvordan undgås svidningsskader? Disse spørgsmål belyses i FarmTesten.
FarmTest nr. 148: Brede sprøjtebommes stabilitet (2019)
- Afsluttet FarmTest
Sprøjtebommene bliver bredere, men hvad betyder bombredden for stabiliteten? I denne FarmTest er to sprøjter, der bortset fra bombredden er ens, testet for at vise, hvad stigende bombredde gør ved stabiliteten.
FarmTest: Skårlægning af frøafgrøder med specialslåmaskiner (2000)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelse af fordele og ulemper ved skårlægning med fingerslåmaskine og skiveslåmaskine samt direkte tærskning.
FarmTest: Opbevaring af halm i wrap (2000)
- Afsluttet FarmTest
Farmtestundersøgelse af wrappere, hvor storballerne enten stables med to storballer ovenpå hinanden eller stables med fem baller i tværsnit.
FarmTest nr. 9: Apparater til vandbestemmelse i korn (2003)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelse af håndholdte apparater til bestemmelse af vandindholdet i korn, herunder en analyse af apparaternes nøjagtighed og en vurdering af brugervenligheden.
FarmTest nr. 20: Høst af majs til modenhed og til kolbehøst (2004)
- Afsluttet FarmTest
I FarmTesten er der foretaget en undersøgelse på to landbrug af udbytter, kvalitet, økonomi og teknik ved dyrkningen af majs til modenhed og til kolbehøst.
FarmTest nr. 21: Avne- og halmspredning (2004)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten viser utilfredsstillende halm- og avnespredning efter mejetærskere.
FarmTest nr. 23: Sammenligning af Alfa G/RE solde og standardsolde monteret på to Claas Lexion 480 (2003)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten viser afprøvning af solde til mejetærskere.
FarmTest nr. 31: Gårdanlæg til sortering og rensning af økologisk blandsæd (2005)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest af kornrenseanlæg (sold- og tromlerensere) ved sortering af økologisk blandsæd.
FarmTest nr. 42: Crimpet korn (2005)
- Afsluttet FarmTest
Crimpet korn høstes to til fire uger tidligere end normalt. Det vil sige ved et vandindhold på 30 til 40 pct. Undersøgelsen viser, at høst og valsning af det relativt våde korn kan foretages uden væsentlige problemer.
FarmTest nr. 48: Pickup eller almindeligt skærebord i frøgræs (2006)
- Afsluttet FarmTest
Tærskespild ved brug af pickup var mindre end efter det almindelige skærebord. I gennemsnit blev der spildt ca. 40 kg pr. ha efter pickuppen.
FarmTest nr. 58: Rensning, tørring og lagring af korn på økologiske bedrifter (2006)
- Afsluttet FarmTest
En gennemgang af 30 bedrifter i sommeren 2005 viste, at der er meget stor forskel på den måde, kornet opbevares på. Der var eksempler på både dårlige opbevaringsforhold og på gode forhold.
FarmTest nr. 75: Tidlig høst og ensilering af økologiske proteinafgrøder (2007)
- Afsluttet FarmTest
For at opnå en tidlig og sikker høst af hestebønner, lupin, byg-ærter og soyabønner, blev der prøvet to forskellige høst og ensileringsmetoder.
FarmTest nr. 78: Pickup eller almindeligt skærebord (2007)
- Afsluttet FarmTest
I høst 2005 og 2006 er der gennemført sammenlignende undersøgelser af et almindeligt skærebord og et pickupbord i frøgræs og hvidkløver. Begge år var karakteriseret ved tørre og gunstige forhold på høsttidspunktet.
FarmTest nr. 93: Pickup eller almindeligt skærebord (2008)
- Afsluttet FarmTest
I høst 2007 er der gennemført sammenlignende undersøgelser fra de 2 foregående år af et almindeligt skærebord og to pickupborde i engrapgræs.
FarmTest nr. 95: Høst og opbevaring af kernemajs (2009)
- Afsluttet FarmTest
Denne FarmTest er et sammendrag af de erfaringer, der er samlet i 2007 og 2008 i henholdsvis Danmark og i Tyskland.
FarmTest nr. 104: Opbevaring af korn i silopose (2009)
- Afsluttet FarmTest
Formålet med FarmTesten var at undersøge, om opbevaring af korn i silopose er en anvendelig metode under danske forhold.
FarmTest nr. 106: Høtørring (2009)
- Afsluttet FarmTest
Der er en del landmænd, som har etableret høtørringsanlæg.
FarmTest nr. 110: Udbytteregistrering (2010)
Test af brugervenlighed og funktionalitet for to forskellige udbytteregistreringssystemer til mejetærskere.
FarmTest nr. 132: Systemer til overvågning af kornlagre (2014)
Oplagrede salgsafgrøder, herunder korn, raps, græsfrø mv., repræsenterer meget store værdier. Hvad enten afgrøderne anvendes til foder, fødevarer, såsæd eller industrielle formål, er det afgørende, at kvaliteten ikke forringes i lagringsperioden.
FarmTest nr. 134: Kapacitet ved anvendelse af sejlskæreborde (2014)
Formålet med FarmTesten var at belyse, om der opnås en gennemsnitlig merkapacitet ved anvendelse af sejlskærebord i stedet for det standardmonterede.
FarmTest nr. 142: Afpudsning af frøgræs (2016)
FarmTesten belyser anvendelsen af de tre maskintyper rotorklipper, slagleklipper og skiveslåmaskine til afpudsning af de tre frøgræsafgrøder rødsvingel, engrapgræs og alm. rajgræs kombineret med forskellige afpudsningsstrategier.
FarmTest nr. 143: Høst med høj stub (2016)
I denne FarmTest er der gennemført undersøgelse af høst af korn ved to forskellige stubhøjder. Undersøgelsen er udført på tre forskellige lokaliteter, og hvert sted er der på et markstykke udført høst af vinterhvede med høj og lav stubhøjde.
FarmTest nr. 144: Halmmængder i storballer og energiforbrug til tørring af halm (2016)
Undersøgelsen viser, at det er muligt at nedtørre fugtig halm til et niveau, så det overholder kravene til fyringshalm (maks. 20 pct. vand). Undersøgelsen havde til formål at fastlægge niveauet for energiforbrug til tørring af halm i bigballer.
FarmTest nr. 145: Forrensning af korn (2016)
FarmTesten belyser, hvor meget der typisk fjernes ved forrensning under praksisnære forhold med forskellige renserier på økologiske og konventionelle landbrug. Ud fra frarensningsprocenten er den økonomiske betydning af forrensning belyst ved beregningseksempler.
FarmTest nr. 149: Opblanding af korn i stålsiloer (2019)
Stålsiloer med omrøresystemer anvendes flere steder til sammenblanding af flere kornarter til foderbrug. Denne FarmTest giver et indblik i siloernes evne til at lave en ensartet opblanding.
FarmTest nr. 7: GPS-baserede sporfølgningssystemer (2002)
- Afsluttet FarmTest
Med GPS-sporfølgningssystem kan trafikken i marken begrænses til nogle få kontrollerede (faste) spor.
FarmTest nr. 22: Støvreducerende foranstaltninger ved håndtering af kartofler (2003)
- Afsluttet FarmTest
Brugerne er godt tilfredse med befugtningsanlæg, der normalt reducerer støvgenerne i kartoffelhuse, men mængden af respirabelt støv falder ikke, viser ny FarmTest.
FarmTest: Stenstrenglægning før lægning af kartofler (2003)
Stenstrenglægning reducerer risikoen for mekaniske beskadigelser på kartoffelknoldene ved høst. Samtidigt mindskes behovet for arbejdskraft ved optagning, og kapaciteten på optageren bliver større, hvilket kan udnyttes til, at kartoflerne tages op under optimale betingelser.
FarmTest nr. 27: Optisk frasortering af sten fra kartofler (2004)
- Afsluttet FarmTest
En dansk/svensk FarmTest viser gode resultater med optisk stenfrasortering i kartofler.
FarmTest nr. 47: Stennedlægningsfræsere (2006)
- Afsluttet FarmTest
I FarmTesten er tre stennedlægningsfræsere sammenlignet med hensyn til deres evne til at begrænse den mængde sten, der følger med kartoflerne ved optagning. Til undersøgelsen er der den 8. Februar 2006 tilføjet resultater af målinger af stivelsesudbyttet.
FarmTest nr. 57: Nul differens indikatorer på kartoffeloptagere (2005)
- Afsluttet FarmTest
System til indikation af forholdet mellem jordkædens hastighed og fremkørselshastigheden.
FarmTest nr. 76: Afprøvning af sensorsystemer til styring af vandingen (2007)
- Afsluttet FarmTest
Der er gennemført en FarmTest af Aqua-Flex, der er et sensorbaseret system til måling af jordfugtigheden.
FarmTest: Græsmarksafpudsere (2000)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest undersøgelse gennemført som en spørgeundersøgelse hos landmænd for at høre om deres erfaringer med forskellige afpudsere.
FarmTest: Skårbehandling af slæt græs (2001)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelse af fortørring på smalle skår eller brede skår sammenlignet med skårlægning og efterfølgende spredning.
FarmTest nr. 10: Finsnitning af majs (2003)
- Afsluttet FarmTest
Resultatet ved høst af majs med forskellige maskintyper er undersøgt. Målingerne omfatter høstkapacitet, nominel snitlængde, kerneknusning og partikelstørrelsesfordeling.
FarmTest nr. 20: Høst af majs til modenhed og til kolbehøst (2004)
- Afsluttet FarmTest
I FarmTesten er der foretaget en undersøgelse på to landbrug af udbytter, kvalitet, økonomi og teknik ved dyrkningen af majs til modenhed og til kolbehøst.
FarmTest nr. 25: Rotorudjævner til græs, helsæd og majs (2016)
- Afsluttet FarmTest
Kan gummigeden sendes på pension? I markstak og køresilo kan en rotorudjævner udlægge afgrødemassen i tynde lag. Se videoen af rotorudjævneren her.
FarmTest nr. 34: Majs sået under plast (2005)
- Afsluttet FarmTest
Plastfolien øger dyrkningssikkerheden og giver mulighed for at så 2-3 uger tidligere end normalt.
FarmTest nr. 36: Udbyttemåling ved finsnitning af majs (2006)
- Afsluttet FarmTest
Claas har udviklet en udbyttemåler til deres selvkørende finsnittere. Vi har FarmTestet nøjagtigheden i majs.
FarmTest nr. 37: Ensilering i storpose (2005)
En 75 meter lang pølse med en diameter på 2,7 meter, kan være et alternativ til opbevaring af grovfoder i markstak eller i plansilo.
FarmTest nr. 37: Ensilering i storpose (2006)
- Afsluttet FarmTest
Denne udgave er til importørens kommentarer.
FarmTest nr. 39: Sammenrivning af grønbyg (2004)
- Afsluttet FarmTest
Skånsom sammenrivning og jævne marker begrænser forureningen med sand og jord i forbindelse med høst af grønne afgrøder.
FarmTest nr. 41: Sand i græs ved flytning af skår (2004)
- Afsluttet FarmTest
Testen viser, at sammenrivning af græs ikke nødvendigvis øger sandindholdet, men hvis skåret vendes øges risikoen.
FarmTest nr. 42: Crimpet korn (2005)
- Afsluttet FarmTest
Crimpet korn høstes to til fire uger tidligere end normalt. Det vil sige ved et vandindhold på 30 til 40 pct. Undersøgelsen viser, at høst og valsning af det relativt våde korn kan foretages uden væsentlige problemer.
FarmTest nr. 44: Kan pakningsgraden i ensilage måles med lydbølger? (2005)
- Afsluttet FarmTest
Lydbølger er anvendt for at måle hvor kompakt ensilagen er. FarmTesten indeholder målinger og erfaringer fra pilotprojektet.
FarmTest nr. 53: Måling af udbytte i grovfoder (2005)
- Afsluttet FarmTest
Vejning er den mest nøjagtige og mindst tidskrævende registrering af grovfoder. I FarmTesten er metoder til registrering af udbytte fra mark til lager undersøgt.
FarmTest nr. 59: Kombineret rundballepresser og wrapper (2005)
- Afsluttet FarmTest
Maskinen er stationær og har et effektbehov på 85 kW, som overføres via traktorens PTO-aksel. Ved fuld udnyttelse har maskinen en kapacitet på 40 baller i timen.
FarmTest nr. 63: Ensilering i silopose kontra markstak (2007)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelsen sammenligner ensilagekvaliteten i majs ensileret i henholdsvis silopose og markstak. Ensilagekvaliteten i de to stakke vil blive fulgt i forbindelse med opfodringen af de to stakke.
FarmTest nr. 66: Måling af ilt i ensilagestakken (2006)
- Afsluttet FarmTest
Studerende fra Handels- og Ingeniør Højskolen i Herning forsøgte i foråret 2006, at udvikle en metode til måling af iltkoncentrationen i en ensilagestak. Undersøgelsen viste, at det er muligt at måle koncentrationen af ilt og få besked via SMS.
FarmTest nr. 68: Måling af udbytte ved finsnitning (John Deere) (2006)
- Afsluttet FarmTest
Testen af John Deeres udbyttemåler gav en variationskoefficient på 6,5 %, hvilket er en præcision på niveau med tidligere resultater i en FarmTest af Claas udbyttemåler. Testen af John Deeres udbyttemåler, blev gennemført i 2. slæt græs den 17. Juli 2006.
FarmTest nr. 71: Såteknikker til etablering af kløvergræs (2006)
- Afsluttet FarmTest
Tromling efter såning havde større betydning for en sikker etablering end såteknikken. Udsåning fra frøsåkasse var generelt dårligere end rillesåning.
FarmTest nr. 72: Påviser udbyttetab i køresporene (2007)
- Afsluttet FarmTest
Kørslen i græsmarkerne koster udbytte. Undersøgelsen belyser tabene ved faste kørespor på 12 m arbejdsbrede.
FarmTest nr. 77: Overdækning af plastfolien på ensilagelageret (2007)
Overdækning af markstak og plansilo kan udføres på flere forskellige måder. Uanset hvilken metode, du vælger, er det afgørende, at tildækningen er god og effektiv.
FarmTest nr. 81: Opbevaring af kolbe- og kernemajs - endelig opgørelse (2007)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten har vist, at kolbemajs og crimpet kernemajs er let ensilerbar og kan ensileres og opbevares i wrapballer, siloposer eller i plansilo.
FarmTest nr. 96: Teknik til håndtering af roer ved samensilering af roer og majs (2009)
- Afsluttet FarmTest
I FarmTestens del 1 beskrives den teknik, der findes på markedet til samensilering af roer og majs. Del 2 giver en teknisk og økonomisk gennemgang af de benyttede maskiner og håndteringskæder.
FarmTest nr. 108: Pickup rive (2009)
Pickup riven er en ny type rive til sammenrivning af græs til grovfoder.
FarmTest nr. 112: Snittevogne til græs (2010)
En ny FarmTest har undersøgt snittekapacitet og ensilagekvalitet på 5 snittevogne i forhold til finsnitter. Snittevognene lever alle op til forventningerne.
FarmTest nr. 114: Udbytte- og tørstofmålere på finsnittere (2011)
FarmTest af udbytte- og tørstofmålere på fem forskellige finsnittere ved høst af majs viser, at der med kalibrerede målere kan opnås ret nøjagtige resultater. Kalibrering af udbyttemåler er ukompliceret og bør foretages ofte.
FarmTest nr. 128: Etablering af såbed til majs (2012)
Såbedet til majs skal være bearbejdet i mindst 10 cm dybde, fordi startgødningen skal placeres i 10 cm dybde. Såbedet skal være jævnt og fast, så der ikke bliver dybe såspor ved såning.
FarmTest nr. 135: Etablering af kløvergræs med forskellig rækkeafstand til slæt og afgræsning
FarmTest nr. 138: Bearbejdning af majsstub (2015)
SEGES har udført denne demonstration efter majs på sandjord, hvor fokus er, hvor godt forskellige maskiner kan findele og reducere majsplanterester på jordoverfladen.
FarmTest nr. 139: Valg af snitlængde i kløvergræs - brændstofforbrug, kapacitet og densitet (2015)
FarmTesten viser, at snitning af kløvergræs på 22 og 16 mm snitlængde ca. Koster det samme. Hvis snitlængden reduceres til 8 mm, stiger omkostninger væsentlig. Derfor bør der være en dokumenteret effekt i kostalden, før 8 mm snitlængde vælges.
FarmTest nr. 141: Sammenrivning af kløvergræs (2016)
Formålet med FarmTesten har været at belyse anvendelsen af forskellige rivetyper og forskellig arbejdsbredde ved sammenrivning af kløvergræs ved første slæt, hvor der er en stor afgrødemængde, og i et senere slæt, hvor der er en lille afgrødemængde.
FarmTest nr. 150: Teknikker til høst og presning af græs til udvinding af protein (2018)
FarmTestens formål er at belyse forskellige teknikker til høst af græs og kløvergræs på marken, og senere efterbehandling på bioraffinaderi til udtrækning af protein fra græsset.
FarmTest nr. 8: Brugernes erfaringer med teleskoplæssere (2003)
- Afsluttet FarmTest
Mange større landbrug har gennem de senere år investeret i teleskoplæssere.
Læs her side 1-96 og side 97-175.
FarmTest nr. 32: Traktorers brændstofforbrug (2005)
- Afsluttet FarmTest
Syv store traktorers brændstofforbrug ved transportkørsel er testet.
FarmTest nr. 55: Støj i traktorer (2005)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest undersøgelse viser at det lave støjniveau ikke altid kan overholdes i praksis.
FarmTest nr. 56: Kugletræk på traktorer (2005)
- Afsluttet FarmTest
Orienterende undersøgelse blandt brugere af kugletræk.
FarmTest nr. 60: Tidsforbrug til læsning og transport af grovfoder (2006)
- Afsluttet FarmTest
Resultaterne viser, at der ikke var væsentlige forskelle i tidsforbruget til læsning og transport af grovfoderet, uanset om det blev lagret i plansilo eller markstak.
FarmTest nr. 79: Centralsmøringsanlæg til fedt (2007)
- Afsluttet FarmTest
Hensigten med investering i centralsmøringsanlæg er at nedsætte tidsforbruget til smøring og at reducere vedligeholdelsesomkostningerne. Formålet med denne FarmTest har været at belyse fordele og ulemper ved at anvende centralsmøring.
FarmTest nr. 86: Selvkørende fuldfodervogne - fordele og ulemper(2008)
- Afsluttet FarmTest
Rapporten kortlægger læssekapaciteten og tidsforbruget ved 6 forskellige selvkørende fuldfodervogne og ser på fordele og ulemper. Med udgangspunkt i en brugerundersøgelse er der gode råd til nye brugere inden de investerer i en selvkørende fuldfodervogn.
FarmTest nr. 109: Energiforbrug ved transport og jordbearbejdning (2010)
Metoder til måling og besparelser af energiforbrug ved transport og jordbearbejdning.
FarmTest nr. 136: Omkostninger ved brug af bælter og dæk (2014)
- Afsluttet FarmTest
Målsætningen ved FarmTesten har været at belyse niveauet for driftsomkostningerne ved anvendelse af bælter og dæk på traktorer og mejetærskere.
FarmTest nr. 137: Brugererfaringer med nyere traktorer (2014)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten er baseret på over 100 brugererfaringer med nyere traktorer. En del af brugererfaringerne er suppleret med konkrete tal for bogført vedligehold.
FarmTest: Udvalgte landbrugskøretøjers på virkning af mindre veje (2019)
Vejdirektoratet har sammen med de brancheforeninger der relaterer til landbrugserhvervet, lavet en praktisk test af landbrugskøretøjers og lastbilers påvirkning af små kommuneveje. Rapporten blev udgivet i april 2019, og er nu oversat til engelsk.
Engelsk udgave: The impact of selected farm vehicles upon small rural roads.
FarmTest nr. 5: Resultater af forsøg med gyllenedfældning (2003)
- Afsluttet FarmTest
Sammendrag og konklusioner fra rapporten der giver anbefalinger for nedfældning af gylle.
FarmTest nr. 7: Demonstration af teknik til spredning og nedmuldning af fjerkrægødning (2009)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten beskriver en praktisk afprøvning af udstyr til spredning og nedmuldning af økologisk fjerkrægødning.
FarmTest nr. 8: Nye driftsdata fra MANURA 2000 anlægget på Mors (2003)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest for opsamling af driftsdata samt erfaringer med separeringsanlægget MANURA 2000. Løbende opdatering af data.
FarmTest nr. 40: Lugt fra gylle udbragt i vinterhvede (2005)
- Afsluttet FarmTest
Resultaterne viser, at gyllen skal være fuldstændigt dækket med jord for at opnå en tilfredsstillende lugtreduktion. Der bør derfor arbejdes på at udvikle metoder til lukket nedfældning i vintersæd, hvor afgrødeskaden begrænses til et minimum.
FarmTest nr. 40: Lugt fra gylle udbragt i vinterhvede (2005)
FarmTesten er lavet i et samarbejde mellem Dansk Landbrugsrådgivning, Teknologisk Institut og Lugttek A/S
Figurer fra FarmTesten
FarmTest nr. 61: Transport af gylle (2007)
Formålet med FarmTesten har været at beskrive forskellige metoder til gylleflytning samt at belyse omkostningerne i forbindelse hermed. Når transporten sker med traktor og gyllevogn, kan det give anledning til gener for det øvrige samfund, eksempelvis lugt.
FarmTest nr. 67: Nedfældning af gylle til majs på kamme (2006)
- Afsluttet FarmTest
Gyllen kan nedfældes både før og samtidig med opsætning af kamme. Nedfældning og kamopsætning kan desuden foretages i forbindelse med såning af majsen.
FarmTest nr. 74: Trykpåvirkninger i jorden ved gylleudbringning (2006)
- Afsluttet FarmTest
Kørsel med gyllevogne giver store trykpåvirkninger i jorden og betydelig risiko for komprimering og skadelig pakning.
FarmTest nr. 80: Forskellige gyllenedfældertænder i vinterhvede marts-april 2007 (2007)
- Afsluttet FarmTest
Nedfældning af gylle i vintersæd har ikke hidtil været anvendt i større udstrækning, men med ønske om stor udnyttelse og reducerede lugtgener i forbindelse med gødskning med gylle, er der en stigende interesse for også at nedfælde gylle i vintersæd.
FarmTest nr. 89: Sektionsvis afblænding af bom på gyllevogn (2008)
Ved hjælp af en sektionsfordeler er det muligt at afblænde slangerne sektionsvis på bommen på gyllevogne.
FarmTest nr. 107: Pålideligheden af gylleflowmålere (2009)
- Afsluttet FarmTest
Med de begrænsninger, der er lagt for brug af kvælstof i landbruget, er det vigtigt at kende gyllemængden og kunne dosere gyllen så præcist som muligt.
FarmTest nr. 117: Gylleudbringning med selvkørende gylleudlægger (2008)
Gylleudbringning med selvkørende udlægger udgør et interessant alternativ til gyllevognen. Blandt fordelene er høj kapacitet, samme dosering over hele marken og øget fremkommelighed.
FarmTest nr. 117: Gylleudlæggere som alternativ til gyllevogne (2011)
FarmTesten beskriver forskellige systemer til gylleudlægning, herunder fordele og ulemper i forhold til brug af traditionelle gyllevogne. Et beregningseksempel belyser økonomien ved gylleudlægning.
FarmTest nr. 129: Centrifugalspredere med sektionskontrol (2013)
Medio 2013 er der fire fabrikater, der kan udføre sektionskontrol og automatisk start/stop. I FarmTesten belyses gødningsfordelingen og centrifugalspredernes tekniske virkemåder.
FarmTest nr. 140: Anvendelse af mekanisk blandede gødninger (2015)
FarmTesten viser en stor variation i gødningernes afblanding. Målingerne er foretaget både på tværs og på langs ved centrifugalspredning og på langs ved kartoffellægning.
FarmTest nr. 146: RollMax bælteundervogn til reduktion af marktryk (2016)
RollMax bælteundervogn er et nyt produkt til montering på bl.a. gyllevogne, og selvom det kun kører et enkelt sted i Danmark, samt tre steder i Tyskland, ønskes effekten af dette udstyr undersøgt via denne FarmTest.
FarmTest nr. 8: Nye driftsdata fra MANURA 2000 anlægget på Mors (2003)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest for opsamling af driftsdata samt erfaringer med separeringsanlægget MANURA 2000. Løbende opdatering af data.
FarmTest nr. 29: Dieseldrevne minikraftvarmeanlæg (2005)
- Afsluttet FarmTest
Undersøgelse af fire dieseldrevne minikraftvarmeanlæg. Resultater for virkningsgrad og driftsøkonomi.
FarmTest nr. 43: Mindre, stokerfyrede biobrændselsfyr (2006)
- Afsluttet FarmTest
Virkningsgraden ved fyring med korn og træpiller er undersøgt på fem forskellige stokerfyrede biobrændselsfyr. Målingerne på fyrene blev foretaget på de ejendomme, hvor de var opstillet.
FarmTest nr. 52: Energiforbrug ved tørring af majs til modenhed (2005)
- Afsluttet FarmTest
Landscentret, Byggeri og Teknik gennemførte i november en orienterende undersøgelse hos en landmand ved Grindsted. I undersøgelsen registreredes energiforbruget ved tørring af majs høstet til modenhed.
FarmTest nr. 82: Biobrændselsfyr med integreret oliepresser (2007)
- Afsluttet FarmTest
Der er foretaget målinger af brændselsforbrug, elforbrug samt virkningsgrad på to rapskagefyrede biobrændselsfyr med integreret rapsoliepresser.
FarmTest nr. 83: Oliepressere (2007)
- Afsluttet FarmTest
Der er gennemført undersøgelse af koldpresning af rapsfrø på 11 oliepressere af forskellig fabrikat og størrelse.
FarmTest nr. 94: Logistik ved flis fyring (2008)
- Afsluttet FarmTest
Rapporten beskriver i praksis, hvordan logistikken af flis fungerer på 4 ejendomme. FarmTesten anviser metoder til rationel lagring og håndtering af flis til fyring på ejendomsniveau.
FarmTest nr. 101: Nabovarmeanlæg (2009)
- Afsluttet FarmTest
Rapporten beskriver de tekniske, juridiske og økonomiske forhold ved etablering og drift af nabovarmeanlæg. Tre nabovarmeanlæg er undersøgt, og ejernes erfaringer fra de første tanker omkring etablering af nabovarmeanlæg, til driften og til at varmeforsyn.
FarmTest nr. 102: Stokerfyring med pilleflis i små pillefyr(2009)
- Afsluttet FarmTest
Stokerfyring med såkaldt pilleflis er undersøgt på syv pillefyr.
FarmTest nr. 103: Varmepumpe (2009)
- Afsluttet FarmTest
Der er lavet energimålinger på en 18 kW varmepumpe i en ny svinestald fra 2007.
FarmTest nr. 119: Høst af pil til energiformål (2011)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten omfatter undersøgelse af teknik, kapacitet, kvalitet og omkostninger ved høst af pil med finsnitter og helskudshøster.
FarmTest nr. 130: Optimering af markvandingsanlæg (2014)
FarmTesten ”Optimering af markvandingsanlæg” har haft til formål at beskrive, hvordan en teknisk optimering af et vandingsanlæg foretages.
FarmTest nr. 133: Optimering af vandfordelingen ved markvanding (2014)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten har til formål at pege på den bedst mulige optimering af markvandingsanlæg, når der alene optimeres på vandingskanonen og afstand mellem vandingsspor.
FarmTest nr. 2: Marksprøjter med injektionssystem og GPS (2001)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest af to marksprøjter med injektionssystem undersøgt for brug til positionsbestemt sprøjtning.
FarmTest nr. 3: Kalkspredning med GPS (2002)
- Afsluttet FarmTest
Orienterende farmtestundersøgelse af fordeling af kalk bag to kalkspredere ved varieret tildeling med brug af GPS.
FarmTest nr. 6: GPS-kortlægning af knoldstørrelse og udbytte i kartoffelmarken (2003)
- Afsluttet FarmTest
FarmTest af GPS-kortlægning af knoldstørrelse og udbytte i kartoffelmarker.
FarmTest nr. 7: GPS-baserede sporfølgningssystemer (2002)
- Afsluttet FarmTest
Med GPS-sporfølgningssystem kan trafikken i marken begrænses til nogle få kontrollerede (faste) spor.
FarmTest nr. 13: Positionsbestemt planteavl - erfaringer og beslutningsadfærd (2002)
- Afsluttet FarmTest
Der er udført en spørgeskemaundersøgelse blandt pionerer inden for positionsbestemt planteavl. Der er fokus på, hvorledes informationer håndteres, og på hvilket grundlag beslutninger træffes.
FarmTest nr. 26: Nøjagtighed af GPS-baserede sporfølgningssystemer (2003)
- Foreløbige resultater
Der er foretaget målinger på seks forskellige systemer, der kan hjælpe med at holde afstanden til nærmeste spor ved kørsel i marken.
FarmTest nr. 35: Strategi for positionsbestemt ukrudtsbekæmpelse i roer (2004)
- Afsluttet FarmTest
Ved brug af varierede doseringer er det muligt at reducere forbruget af ukrudtsmidler i roer. Umiddelbart kan besparelsen dog ikke aflønne den ekstra arbejdsindsats, der skal til.
FarmTest nr. 69: Afprøvning af systemer til tidsregistrering (2007)
- Afsluttet FarmTest
På store bedrifter med flere ansatte samt i maskinfællesskaber er der et behov for at få overblik over, hvordan tiden anvendes til forskellige opgaver som f.eks. Arbejdsforbrug og arbejdseffektivitet.
FarmTest nr. 97: Gyllenedfældning og såning af majs ved hjælp af GPS-autostyring (2009)
Der er gennemført en FarmTest af nedfældning af gylle og såning af majs.
FarmTest nr. 99: Sektionsafblænding på sprøjter (2009)
Systemer til automatisk åbning og lukning af bomsektioner på sprøjter ved brug af GPS positionering.
FarmTest nr. 121: Kameraer til overvågning af maskiner (2012)
- Afsluttet FarmTest
FarmTesten sætter fokus på at bruge et kamera til overvågning af maskinoperationer. Erfaringerne viser, at teknologien er velfungerede, og at maskinførerne opnår lettelser i det daglige arbejde ved at bruge videoovervågningen.
FarmTest nr. 125: Autostyringssystemer med RTK præcision (2012)
FarmTesten belyser GPS-teknologien og de 13 autostyringssystemer i Danmark primo 2013. Hvilket korrektionssignal anvender de, hvorvidt kan data overføres mellem forskellige fabrikater, og hvilke muligheder findes der for redskabsstyring?
FarmTest nr. 129: Centrifugalspredere med sektionskontrol (2013)
- Afsluttet FarmTest
Medio 2013 er der fire fabrikater, der kan udføre sektionskontrol og automatisk start/stop. I FarmTesten belyses gødningsfordelingen og centrifugalspredernes tekniske virkemåder.
Emneord